ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αγαπηδάκη για τα self test κατά του καρκίνου παχέος εντέρου: «Συκοφαντικά και παραπλανητικά τα όσα λέγονται»

Τα self test κατά του καρκίνου παχέος εντέρου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Οι αντιδράσεις αλλά και η έντονη ανησυχία που δημιουργήθηκε στους πολίτες με τα δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που βγαίνουν κατά κόρον θετικά μεταφέρθηκε στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Προσωπικό Γιατρό και την ΠΦΥ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων άσκησαν έντονη κριτική στο πρόγραμμα πρόληψης «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι υπήρξαν καταγγελίες όχι μόνο για υπερτιμολογήσεις αλλά και για αμφιβόλου ποιότητας τεστ που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα καθώς δεν τηρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα αναγκάσθηκε να δώσει διευκρινήσεις γύρω από τα self test ενώ την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρέλαβε από φαρμακείο της Αθήνας το δικό του τεστ.

Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: Καρκίνος παχέος εντέρου: Διευκρινήσεις για τα self-test από το υπουργείο Υγείας – Τι γίνεται αν βγει θετικό

Τι είπε η αν. υπουργός για τα self test κατά του καρκίνου παχέος εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς θα γίνεται στο σπίτι

Απαντώντας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη στη Βουλή σημείωσε πώς έχουν λεχθεί συκοφαντικά και παραπλανητικά πράγματα. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχουν προγραμματιστεί τα πρώτα χειρουργεία ανθρώπων οι οποίοι είχαν θετικό τεστ, έκαναν κολονοσκόπηση και διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτά που χαρακτηρίζετε εδώ κάποιοι «καραγκιοζιλίκια», οι συγγενείς αυτών των ανθρώπων ή και οι ίδιοι οι ασθενείς, φαντάζομαι ότι θα έχουν διαφορετική άποψη».

Και πρόσθεσε: Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιεί αυτά τα τεστ, γιατί έχει βρεθεί από τις έρευνες, πως όταν χρησιμοποιούνται αυτά τα τεστ, ευαισθητοποιείται ο κόσμος και αν βρεθεί παράγοντας κινδύνου, ο πολίτης πάει να κάνει την κολονοσκόπηση, που δεν είναι πρόθυμος να την κάνει διαφορετικά.

«Το τεστ έχει πολλαπλή χρησιμότητα. Ουδέποτε το υπουργείο Υγείας είπε ότι το τεστ ανιχνεύει κακοήθεια. Ανιχνεύει τον παράγοντα κινδύνου. Περιμένω υπεύθυνη στάση από τα κόμματα και ζήτησε  να κατανοήσουν ότι «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να βρίσκονται πάνω από την πολιτική αντιπαράθεση».

Να σημειωθεί εδώ ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόσο από την Ελληνική Λύση όσο και από τη «Νίκη» αμφισβήτησαν τη συνδρομή των τεστ στην πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς όπως είπαν, και υπάρχουν πολλά ψευδή θετικά τεστ αλλά το χειρότερο, γιατί πολλά τεστ δεν εντοπίζουν τους παράγοντες κινδύνου και καθησυχάζουν τους πολίτες που χάνουν χρόνο για τη διάγνωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «αστείο» και «τελείως άχρηστο» το πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «στους 100 ανθρώπους που θα κάνουν το self test, θα χτυπήσει κόκκινο μόνο στους οκτώ και οι 92 ασθενείς θα μείνουν αδιάγνωστοι ακόμα και αν βρίσκονται σε προκαρκινική κατάσταση».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button