Πολιτική Υγείας

Aids: Ο φόβος φέρνει μείωση! Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids την 1η Δεκεμβρίου, τα περιστατικά της HIV λοίμωξης που έχουν δηλωθεί το πρώτο δεκάμηνο του 2014 παρουσιάζουν πτωτική τάση συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους την τριετία 2011-2013.

Συγκεκριμένα τους πρώτους 10 μήνες του 2013, είχαν καταγραφεί 7,2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ο ρυθμός δήλωσης έχει πέσει στο 5,9%. Οι περισσότερες μολύνσεις αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ των ανδρών.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία είναι αισιόδοξα, τόσο οι γιατροί της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, όσο και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» συγκρατούν την αισιοδοξία τους, καθώς όπως λένε σε παρόμοιες περιπτώσεις μείωσης του ιού άλλων χωρών, μετά την πτώση παρατηρήθηκε έξαρση.

Επίσης εμφανίζονται επιφυλακτικοί, διότι τα προγράμματα καταγραφής τοξικομανών φορέων έχουν σταματήσει, και πιθανολογούν την μεταβολή των κέντρων συγκέντρωσης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.
Όπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, προκειμένου να δομήσει στέρεες βάσεις και μία βιώσιμη πολιτική για ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία, αλλά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να σημειωθεί ότι μείζον θέμα είναι και οι ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Αίτημά μας τονίζει ο Σύλλογος παραμένει η αποδέσμευση του ειδικού κονδυλίου για την προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων από το γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ώστε να μην εξαρτάται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων που ζουν με HIV στην αντιρετροϊκή θεραπεία από την οικονομική κατάσταση του κάθε νοσοκομείου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button