Ειδήσεις Υγείας

Αίμα από τη μύτη το βράδυ: Πού μπορεί να οφείλεται;

Η ρινορραγία είναι πιθανότερο να προκύψει κατά την αλλαγή των εποχών έως ότου προσαρμοστεί ο βλεννογόνος στις αυξομειώσεις της υγρασίας.

«Η επίσταξη, όπως ονομάζεται αλλιώς η ρινορραγία, είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, αφού οι άνθρωποι τη βιώνουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Η έλλειψη ατμοσφαιρικής υγρασίας, ανεξαρτήτως εποχής ή συνθήκης, αποτελεί τον πιο συνηθισμένο παράγοντα ρινορραγίας.

Ο ξηρός αέρας προκαλεί ξηρότητα και μικροσχισίματα στο βλεννογόνο της με συνέπεια να αιμορραγούν» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας.

Ο συνηθέστερος τύπος, προέρχεται σχεδόν πάντα από το διάφραγμα και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Ένοχες αιτίες

Ρινορραγία κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκληθεί, επίσης, όταν ο πάσχων αντιμετωπίζει κάποια αναπνευστική λοίμωξη που επιδεινώνεται το βράδυ.

Η αυξημένη έκκριση βλέννας και το συνεχές φύσημα ή σκάλισμα της μύτης, καθώς και το φτέρνισμα που ενδεχομένως να σπάσει μικρά αγγεία, μπορεί να γίνουν αιτίες ρινορραγίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις παίζει ρόλο η διαταραχή στην πήξη του αίματος, όπως συμβαίνει όταν ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα (συνηθέστερα αντιπηκτικά ή και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη).

Επίσης, υπάρχουν και άλλου είδους φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής (π.χ. τζίντζερ, βιταμίνη Ε) που μπορεί να αυξήσουν την προδιάθεση για ρινορραγίες.

Γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται κατόπιν σύστασης του προσωπικού ιατρού.

Τι να κάνετε

Πλην των πολύ σοβαρών ρινορραγιών οπότε πρέπει να αποταθεί το συντομότερο στο πλησιέστερο νοσοκομείο – υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που πρέπει να ακολουθούνται πιστά.

Αρχικά, πρέπει να είμαστε ήρεμοι διότι η ρινορραγία δεν είναι κάτι ανεξέλεγκτο και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πολύ αποτελεσματικά.

Καλό είναι ο ασθενής να καθίσει, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ζαλάδα, πτώση και χτύπημα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γείρει πολύ ελαφρά προς τα μπροστά (και όχι προς τα πίσω, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί).

Να τοποθετήσει ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι βαμβάκι με οξυζενέ μέσα στη μύτη (στο ένα ή και τα δύο ρουθούνια) και να πιέζει σταθερά  επί 10 λεπτά με το ρολόι.

Μετά την παρέλευση του 10λέπτου διακόπτουμε την πίεση για να δούμε ότι η ρινορραγία έχει σταματήσει.

Προσοχή, δεν αφαιρούμε το βαμβάκι από το εσωτερικό της μύτης γιατί θα βγάλουμε έτσι το πήγμα και θα ξαναρχίσει η ρινορραγία.

Το βαμβάκι το αφαιρούμε προσεκτικά, βρέχοντάς το με λίγο νερό μετά από τουλάχιστον 4 ώρες από την εφαρμογή του.

Εάν με την απελευθέρωση της πίεσης ξαναρχίζει η ρινορραγία τότε βάζουμε ένα μεγαλύτερο βαμβάκι με οξυζενέ και πιέζουμε λίγο πιο προσεκτικά για 20 λεπτά. Εάν και πάλι δεν σταματήσει το πρόβλημα, τότε ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάταγμα στο δάχτυλο του ποδιού: Δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button