Ειδήσεις Υγείας

Αιμάτωμα: Τι είναι, γιατί εμφανίζεται, πώς αντιμετωπίζεται

Αιμάτωμα καλείται η συσσώρευση αίματος σε μια περιοχή του σώματος, η οποία προκαλείται από τον τραυματισμό ενός αιμοφόρου αγγείου.

Το αιμάτωμα προκαλείται λόγω της συσσώρευσης αίματος σε κάποια περιοχή του σώματος. Τις περισσότερες φορές το αιμάτωμα συνοδεύεται από οίδημα τοπικά στο σημείο αυτό.

Η κύρια αιτία που το προκαλεί είναι η ρήξη στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου, μιας αρτηρίας, μιας φλέβας ή ενός τριχοειδούς αγγείου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει αναίτια ή να οφείλεται σε τραυματισμό.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες σε μελέτη, που δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS ONE το αιμάτωμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν εντοπίζεται στον εγκέφαλο ή κοντά σε αυτόν. Πάντως το αιμάτωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν το αιμάτωμα εξαρτώνται επίσης από το σημείο στο οποίο έχει σχηματιστεί, από την έκταση της βλάβης αλλά και από το αν επηρεάζονται παρακείμενες δομές από την επακόλουθη φλεγμονή και το οίδημα.

Από την άλλη πλευρά όσα δηλαδή σχηματίζονται στο δέρμα και τους μαλακούς ιστούς (π.χ. στους μύες) μπορούν να αντιμετωπισθούν με την τοποθέτηση πάγου, την ξεκούραση, την περίδεση και την ανύψωση (RICE).  Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί  η εφαρμογή θερμότητας.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Ο πόνος που συνοδεύει το αιμάτωμα οφείλεται συνήθως στη φλεγμονή που εκδηλώνεται στο σημείο και αντιμετωπίζεται με τα παυσίπονα.  Ο θεράπων ιατρός θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία αφού αξιολογήσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος μαστού: Νέες θεραπείες χαρίζουν δέκα χρόνια ζωής!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button