Ειδήσεις Υγείας

Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται και ποιος είναι ο ρόλος της κληρονομικότητας

Ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από αιμορροΐδες

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Αιμορροΐδες: Γιατί εμφανίζονται και ποιος είναι ο ρόλος της κληρονομικότητας

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας είναι όσοι έχουν στην οικογένειά τους κάποιο μέλος που υποφέρει από τη νόσο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσουν αιμορροΐδες οπωσδήποτε, απλά ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για αυτά τα άτομα είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζεται προληπτική φροντίδα για την αποφυγή τους ή για την καθυστέρηση των συμπτωμάτων.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής  δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, οι αιμορροΐδες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του πρηξίματος των φλεβών της πυέλου και του ορθού και μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η γήρανση, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και συνήθειες που προκύπτουν από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Μέτρα προφύλαξης

Για όσους, λοιπόν, έχουν γενετική προδιάθεση, η υιοθέτηση κάποιων μέτρων τους προφυλάσσει από την ανάπτυξη αιμορροϊδοπάθειας και από τα ενοχλητικά συμπτώματα της.

Αρχικός στόχος θα πρέπει να είναι:

η πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών που είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Μια άλλη επιλογή είναι τα συμπληρώματα διατροφής για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί η αποφυγή των πικάντικων τροφών, τα οποία μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος,

Η αύξηση της πρόσληψης υγρών, τα οποία θα πρέπει να ξεπερνούν τα 6-8 ποτήρια ημερησίως και η συχνή άσκηση.

Ευεργετικά κρίνονται και τα τακτικά διαλείμματα ανά μία ώρα για όσους ακολουθούν ένα επάγγελμα που τους υποχρεώνει σε καθιστική ζωή.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button