Ειδήσεις Υγείας

Αιμορροΐδες: Πόσο επιβαρύνονται από την καθιστική ζωή

Οι εργαζόμενοι σε γραφείο με ωράριο 9-5 δεν κινδυνεύουν μόνο από καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, αλλά έρχονται αντιμέτωποι και με την πιθανότητα αιμορροΐδοπάθειας. Και φυσικά δεν είναι οι μόνοι. Όσοι διάγουν καθιστική ζωή κινδυνεύουν να εμφανίσουν τη νόσο, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.

«Αν και μοιάζει απίστευτο σε πολλούς, οι άνθρωποι που η φύση της εργασίας τους απαιτεί να κάθονται πολλές ώρες ημερησίως, οι συνταξιούχοι τέταρτης ηλικίας που έχουν λίγες ευκαιρίες ή ικανότητες για δραστηριότητες, τα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία ή προβλήματα υγείας που τους περιορίζουν κινητικά, καθώς και τα παραπληγικά/τετραπληγικά άτομα που χρησιμοποιούν μονίμως αναπηρικά αμαξίδια υποφέρουν συχνά από αιμορροϊδοπάθεια. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη παραμονή σε καθιστική θέση αυξάνει τη συγκέντρωση του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος, η οποία προκαλεί αύξηση της πίεσης στις φλέβες του αιμορροϊδικού πλέγματος που βρίσκονται στο ορθό και οδηγεί σε διόγκωσή τους»,  εξηγεί ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Αν και δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, οι αιμορροΐδες είναι δυσάρεστες σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Κι αυτό διότι το ήμισυ όλων των ενηλίκων πριν φτάσουν την ηλικία των 50 ετών βιώνουν συμπτώματα, όπως πόνο, κνησμό και αιμορραγία. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες, ακόμη και χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, η γνώση των αιτίων της εμφάνισης αιμορροΐδων που φλεγμαίνουν βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξής τους αλλά και της υποτροπής τους. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης τρόπων για την μείωση του χρόνου που περνά κάποιος καθήμενος στο κάθισμα ή στο κρεβάτι, απαιτούνται συχνά για να αποφευχθούν οι επαναλαμβανόμενες εξάρσεις της πάθησης.

Αιμορροΐδες:  Αντιμετώπιση

Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους περισσότερους να κυκλοφορήσει το αίμα και να αποφύγουν τα προβλήματα που προέρχονται από τις φλεγμαίνουσες αιμορροΐδες. Και αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος είναι η άσκηση. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σηκώνονται και να περπατούν για 5 έως 10 λεπτά κάθε ώρα περίπου. Ο χρόνος αυτός δεν χρειάζεται να μένει ανεκμετάλλευτος.

Αντιθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνεννοήσεις με τους συναδέλφους, για την καλύτερη οργάνωση της εργασίας, π.χ. τακτοποίηση φακέλων/βιβλίων, για τηλεφωνικές επικοινωνίες ή απλά για να οργανωθούν οι επόμενες εργασίες.

Σε περίπτωση αδυναμίας υιοθέτησης αυτής της συμβουλής λόγω της φύσης της εργασίας (π.χ. οδηγοί ταξί ή φορτηγών) η στάση και πραγματοποίηση μιας ολιγόλεπτης βόλτας με την πρώτη ευκαιρία προσφέρει επίσης ιδιαίτερα οφέλη.

Για να αποφευχθούν οι πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα, δηλαδή τα επεισόδια διάρροιας, θα πρέπει να υπάρχει πειθαρχία στη διατροφή. Τα πικάντικα φαγητά, που κατά την παρασκευή τους προστίθενται πολλά μπαχαρικά, καυτερές πιπεριές κ.λπ., αλλά και όσα περιέχουν πολλά λιπαρά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο μενού, καθώς προκαλούν έντονη κινητικότητα του εντέρου.

Φυσικά, η δυσκοιλιότητα παραμένει η πρώτη αιτία εμφάνισης αιμορροΐδων. Γι’ αυτό στο καθημερινό διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνονται πολλές φυτικές ίνες και άφθονο νερό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button