Ειδήσεις Υγείας

Αιμοσφαιρίνη: Συμπτώματα, τιμές και πώς ανεβαίνει

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αιμοσφαιρίνη και τις φυσιολογικές τιμές της

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο και αποτελεί βασικό στοιχείο των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ρόλος της είναι να μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και να απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα, επιστρέφοντάς το στους πνεύμονες για εκπνοή. Η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αιμοσφαιρίνης είναι κρίσιμη για την ενέργεια του οργανισμού, τη σωστή λειτουργία των οργάνων και τη συνολική υγεία.

Οι ειδικοί της clevelandclinic.orgσημειώνουν ότι οι φυσιολογικές τιμές αιμοσφαιρίνης είναι για τους άνδρες 13,8 – 17,2 g/dL, για τις γυναίκες 12,1 – 15,1 g/dL και για τα παιδιά: 11 – 16 g/dL.

Τα συμπτώματα ανισορροπίας στα επίπεδα αιμοσφαιρίνης περιλαμβάνουν:

Κούραση & αδυναμία: Λιγότερο οξυγόνο στα κύτταρα περιορίζει την ενέργεια.

Χλωμό δέρμα: Η μειωμένη αιμοσφαιρίνη επηρεάζει το φυσικό χρώμα.

Δύσπνοια: Το σώμα πασχίζει να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο.

Ζαλάδες & κρύα άκρα: Ο ανεπαρκής οξυγονισμός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την κυκλοφορία του αίματος.

Γρήγορος καρδιακός ρυθμός: Η καρδιά προσπαθεί να καλύψει την έλλειψη οξυγόνου.

Αλλά και όταν η αιμοσφαιρίνη είναι υψηλή τότε οι ασθενείς εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

Πονοκέφαλοι & ζάλη: Το αίμα γίνεται πιο παχύ, δυσκολεύοντας την κυκλοφορία.

Κοκκινωπή όψη: Τα αυξημένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης ενισχύουν την αιμάτωση του δέρματος.

Αυξημένη πίεση: Το παχύρρευστο αίμα δυσκολεύει την άντληση από την καρδιά.

Κούραση: Παρά την αύξηση, η αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας μειώνεται.

Αιμοσφαιρίνη: Η κατάλληλη διατροφή

Αιμοσφαιρίνη: Τι να τρώτε για να ανέβει

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, βιταμίνες C, Β12 και φυλλικό οξύ συμβάλλει στην υγιή παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Πηγές σιδήρου αποτελούν οι τροφές:

Κόκκινο κρέας, συκώτι, πουλερικά, ψάρια.

Φυτικές πηγές: Σπανάκι, φακές, ρεβίθια, κινόα.

Βιταμίνη C (Ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου):

Εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο, πιπεριές.

Βιταμίνη Β12:

Αυγά, γαλακτοκομικά, οστρακοειδή, εμπλουτισμένα δημητριακά.

Φυλλικό οξύ: Σκούρα πράσινα λαχανικά, αβοκάντο, φασόλια.

Προτάσεις συνδυασμού:

Φακές με λεμόνι ή πορτοκάλι.

Αυγά με σπανάκι.

Οι ειδικοί καταλήγοντας επισημαίνουν ότι η για τη διατήρηση υγιών επιπέδων, είναι σημαντικό να υιοθετούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να παρακολουθούμε τακτικά την υγεία μας μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

ΠΗΓΗ: my.clevelandclinic.org

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button