Ειδήσεις Υγείας

Αλάτι: Πόσο επιτρέπεται να τρώτε κάθε ημέρα

Το αλάτι μπορεί να νοστιμίζει το φαγητό αλλά η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί κινδύνους για την υγεία

Το αλάτι είναι ένας αναπόσπαστο κομμάτι στη μαγειρική στη μαγειρική ενώ έχει οφέλη αλλά και κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ευρώπη , ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στην κατανάλωση αλατιού.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη – ή 10.000 θανάτους την ημέρα και 4 εκατομμύρια ετησίως – ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλώντας τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν λιγότερο αλάτι.

«Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το συνιστώμενο από τον ΠΟΥ ποσοστό που πρέπει να καταναλώνετε είναι πολύ μικρό, λιγότερο από 1 – 3γρ. τη μέρα ή ¼ – ½ κουτ. σούπας ανάλογα με την ηλικία.

Από την άλλη τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν τη μικρότερη συνιστώμενη ποσότητα.

Αλάτι: Τι συμβαίνει όταν το παρακάνετε

«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά» επισημαίνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ καθώς η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή – η οποία εκτείνεται μέχρι την Κεντρική Ασία – έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.

Επιπλέον, το χάσμα είναι επίσης γεωγραφικό: η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button