Αλλαγή ώρας: 5 επιστημονικοί τρόποι για να μειώσετε τις επιπτώσεις

Τι να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις στην υγεία από την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου μπορεί να φέρνει περισσότερες ώρες φυσικού φωτός το απόγευμα, αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ύπνο, τη διάθεση και τη συνολική υγεία μας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, παρόλο που η αλλαγή της ώρας έχει υιοθετηθεί για λόγους ενεργειακής εξοικονόμησης, μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό, ειδικά τις πρώτες ημέρες προσαρμογής καθώς μπορεί να διαταράξει το βιολογικό μας ρολόι και προκαλώντας διαταραχές στον ύπνο και τον μεταβολισμό.

Οι βασικές επιπτώσεις στον οργανισμό

Οι αλλαγές στη θερινή ώρα μπορεί να οδηγήσουν σε:

Διαταραχές ύπνου

Αυξημένη κόπωση και ευερεθιστότητα

Χαμηλότερη παραγωγικότητα

Αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων

Μεγαλύτερη πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Έρευνες δείχνουν ότι τα πρώτα 24ωρα μετά την αλλαγή της ώρας αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, ενώ έχει παρατηρηθεί και αύξηση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Ο ρόλος του βιολογικού ρολογιού

Το εσωτερικό μας ρολόι, γνωστό ως κιρκάδιος ρυθμός, ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Η αλλαγή της ώρας μπορεί να το αποδιοργανώσει, ειδικά αν δεν υπάρχει σταδιακή προσαρμογή. Η έκθεση στο φυσικό φως είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμισή του, καθώς επηρεάζει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προάγει τον ύπνο.

Αλλαγή ώρας: Πώς να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις

Για να αντιμετωπίσετε την αλλαγή της ώρας πιο ομαλά, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Ρυθμίστε σταδιακά το πρόγραμμά σας – Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε 15-20 λεπτά νωρίτερα τις ημέρες πριν από την αλλαγή.

Απολαύστε το πρωινό φως – Η έκθεση στο φυσικό φως το πρωί βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού.

Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και ηλεκτρονικών συσκευών το βράδυ – Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και η έκθεση σε μπλε φως μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο.

Αποφύγετε τους μεσημεριανούς ύπνους – Αν και μπορεί να αισθάνεστε νυσταγμένοι, ένας μεσημεριανός ύπνος μπορεί να δυσκολέψει την προσαρμογή.

Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου – Οι σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης βοηθούν στην ευκολότερη προσαρμογή του οργανισμού.

Σχετικά άρθρα

Ο ιστότοπος healthreport.gr χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα