Αλλαγή ώρας: Ποια προβλήματα υγείας προκαλεί
Η αλλαγή ώρας έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας
Η αλλαγή ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου δεν θα μειώσει μόνο τη διάρκεια του ύπνου κατά μία ώρα αλλά μπορεί να προκαλέσει και και αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.
Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή ώρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία.
Όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Τσαρλς Τσάισλερ, καθηγητής Ιατρικής Ύπνου στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι η αλλαγή ώρας, «μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική ευεξία των ανθρώπων βραχυπρόθεσμα».
Να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρεται κυρίως στην αλλαγή από τη χειμερινή σε θερινή ώρα στα τέλη Μαρτίου, αλλά τα συμπεράσματα είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.
Μάλιστα η αλλαγή ώρας σε θερινή μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, τους φυσικούς 24ωρους κύκλους του σώματος που ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες όπως η όρεξη, η διάθεση και ο ύπνος
Αλλαγή ώρας: Τι μπορούμε να κάνουμε για να προσαρμοστούμε καλύτερα
Η ειδικός σε θέματα ύπνου Dr. Rachel Ziegler, από το Mayo Clinic Health System της Μινεσότα, έχει μερικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν.
Γυρίζουμε το ρολόι μας μπροστά από το μεσημέρι του Σαββάτου (σ.σ. έτσι ώστε να προσαρμοστούμε ευκολότερα αν και αυτή η μέθοδος είναι κερδοφόρα για την αλλαγή κατά τη θερινή περίοδο).
Βάλτε το ρολόι για να ξυπνήσετε στην καθιερωμένη ώρα σας την Κυριακή μετά την αλλαγή ώρας. Αν νιώθετε κουρασμένοι, κοιμηθείτε λίγο (15-20 λεπτά είναι αρκετά) αργά το μεσημέρι.
Φροντίστε να κοιμηθείτε τουλάχιστον επτά ώρες τη μέρα πριν και μετά την αλλαγή ώρας
Προσπαθήστε να κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής αλλά και τις επόμενες ημέρες
Αποφύγετε τα ξενύχτια.