ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αλλάζει ο τρόπος νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές με ελέγχους και ποιοτικά κριτήρια – Πώς θα λειτουργούν

Τι θα αλλάξει στις ιδιωτικές κλινικές ο Θάνος Πλεύρης

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου των ιδιωτικών κλινικών σχεδιάζει να προωθήσει ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης στο πλαίσιο του ελέγχου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ με δεδομένο ότι νοσηλεύονται ασφαλισμένοι του Οργανισμού, σκοπεύει να ενσωματώσει ποιοτικά κριτήρια στις ιδιωτικές κλινικές που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και καλύπτουν νοσηλείες ασφαλισμένων.

Με βάση τα ποιοτικά αυτά κριτήρια θα αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές από τον Οργανισμό, ενώ όποια κλινική δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις, θα διακόπτεται η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο προς ώρας δεν έχουν καθορισθεί ακόμη τα κριτήρια αυτά, καθώς θεωρείται δύσκολο εγχείρημα αφού οι κλινικές παρέχουν σύνθετες υπηρεσίες και όχι απλώς εξετάσεις.
Όμως αναμένεται να αξιοποιηθούν εργαλεία ελέγχου στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που δίνουν προέγκριση στους ασφαλισμένους τους πριν ξεκινήσει η νοσηλεία τους.

Ήδη πάντως ποιοτικά κριτήρια έχει αποφασισθεί να εφαρμοσθούν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Κλιμακωτή αποζημίωση στις διαγνωστικές εξετάσεις

Το πρώτο βήμα που θα εφαρμοσθεί θα αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις που σήμερα καλύπτονται για τους περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους μέσω ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Ο Θάνος Πλεύρης σκοπεύει εκτός των άλλων να εφαρμόσει real time ελέγχους για να διαπιστώνεται εάν [πράγματι γίνονται οι εξετάσεις ή απλώς χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τι υπερχρεώσεις ανακάλυψε το υπουργείο Υγείας: “ΕΟΠΥΥ: Στο μικροσκόπιο «μαϊμού» διαγνωστικές εξετάσεις – Έρχεται real time έλεγχος”

Ειδικότερα άμεσα αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος αποπληρωμής των παρόχων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων δηλαδή, αφού θα πληρώνονται με βάση ποιοτικά κριτήρια και όχι γενικά με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν.

Θα υπάρξει κατηγοριοποίηση των αποζημιώσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σύμφωνα με τα μηχανήματα που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση των ιδιωτών θα γίνεται πλέον κλιμακωτά και ανάλογα με το πόσο καινούριο και σύγχρονο μηχάνημα διαθέτουν για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα μειώνεται ανάλογα τα ποιοτικά κριτήρια που θα τεθούν, αφού όσο πιο παλιό είναι ένα διαγνωστικό σύστημα τόσο λιγότερο θα αποπληρώνεται η εξέταση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button