Ειδήσεις Υγείας

Αμυγδαλίτιδα: Τα δέκα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών, η οποία συνήθως προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη ή σπανίως οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.

Οι αμυγδαλές είναι αδενικά, μαλακά, κόκκινα εξογκώματα στο πίσω μέρος του λαιμού και η κύρια αποστολή τους είναι να βοηθούν το σώμα να αμυνθεί ενάντια σε διάφορα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Σύμσυμπτώματα στην αμυγδαλίτιδα περιλαμβάνουν πρησμένες αμυγδαλές, πόνο στον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και μεγάλη ευαισθησία στους λεμφαδένες της του λαιμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic το πιο κοινό βακτήριο που προκαλεί αμυγδαλίτιδα είναι εκείνο με την ονομασία pyogenes Streptococcus (στρεπτόκοκκος ομάδας Α), το βακτήριο που προκαλεί στρεπτόκοκκο στον λαιμό. Άλλα στελέχη του στρεπτόκοκκου και άλλα βακτήρια μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα.

Συμπτώματα

Η αμυγδαλίτιδα συνήθως επηρεάζει τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών της προσχολικής ηλικίας και της εφηβείας. Τα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Κοκκινωπές και πρησμένες αμυγδαλές
Λευκή, ή κιτρινωπή επίστρωση, ή “μπαλώματα” στις αμυγδαλές
Πονόλαιμος
Δύσκολη, ή επώδυνη κατάποση

 

 

 

 

 

Πυρετός
Πρήξιμο στους λεμφαδένες στον λαιμό
Βραχνή φωνή
Κακή/δυσάρεστη αναπνοή

Στομαχόπονος, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά
Πόνος/πιάσιμο στον αυχένα
Πονοκέφαλος

Θεραπεία

Οι ειδικοί της mayo clinic συστήνουν στους ασθενείς να κάνουν γαργάρες με αλατόνερο και να αντιμετωπίζουν τον πόνο με παυσίπονα. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα επιμένουν για παραπάνω από τρεις ημέρες, συνιστάται περαιτέρω εξέταση από τον θεράποντα ιατρό! Εάν κριθεί απαραίτητο ή αν η ασθένεια εμφανισθεί πάλι τότε γίνεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρινοπλαστική: Νέα έρευνα τη συνδέει με εκτίναξη της αυτοπεποίθησης!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button