ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αναμονή για ένα χειρουργείο ακόμη και έναν χρόνο – Πώς επηρέασε η πανδημία τα δημόσια νοσοκομεία

Τι καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, αφού ένα χειρουργείο αποδεικνύεται η πιο δύσκολη υπόθεση

Άκρως επιβαρυμένες είναι οι λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με νοσήματα πλην covid, να είναι σε σχεδόν μόνιμη αναμονή για να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση. Ένα πρόβλημα που φυσικά είναι σε γνώση του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία ήταν ούτως ή άλλως ιδιαιτέρως δύσκολη για τους πάσχοντες, επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας. Άλλωστε μόλις πρόσφατα άρχισαν να γίνονται (σχεδόν) κανονικά τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αφού από το 2020 είχε επιβληθεί υποχρεωτική μείωση προκειμένου να μην γίνει διασπορά του κορονοϊού.

Χειρουργείο μία δύσκολη υπόθεση

Ακόμη και σήμερα όμως δεν πραγματοποιούνται στο 100% όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς αυτές εξαρτώνται από την απόφαση της Διοίκησης.

Να σημειωθεί ότι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και ειδικά στην αρχή είχε καταγραφεί μείωση στις χειρουργικές επεμβάσεις ακόμη και κατά 80%, αφού γίνονταν ουσιαστικά μόνο οι επείγουσες αλλά και τα ογκολογικά περιστατικά.

Δυσεύρετη μία θέση για ένα χειρουργείο

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εδώ και καιρό ζητούσαν να επανέλθουν άμεσα στο 100% όλα τα χειρουργεία στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς σημείωναν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό.

Αναμονή έναν χρόνο για χειρουργείο

Παρότι σήμερα η οδηγία που έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας είναι να πραγματοποιούνται σιγά σιγά όλες οι επεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί και η αναμονή στις λίστες χειρουργείων (λίστες προτεραιότητας), υπάρχουν περιπτώσεις που για να προγραμματίσει κανείς ραντεβού για λεγόμενο “ψυχρό” περιστατικό, μπορεί να χρειασθεί να περάσει ακόμη και ένας χρόνος.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ): «Η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας».

Δύσκολη μία θέση για ένα χειρουργείο

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα έχει αποφασίσει εάν αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα περιστατικά κορονοϊού, να συνάψει αμέσως συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να μην μεταχρονολογηθούν ακόμη περισσότερο οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών με άλλα νοσήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διοικητές Νοσοκομείων: Πότε θα απομακρυνθούν όσοι δεν αποδίδουν – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button