Health Report ΠαρασκήνιαΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ανασχηματισμός: Ποιοι έρχονται και ποιοι φεύγουν στην Υγεία

Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός. Τι αλλαγές έρχονται σε πρόσωπα

Νωρίτερα από ότι αρχικά είχε υπολογισθεί φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να προβεί στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν την ΔΕΘ, ώστε να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα από τον Σεπτέμβριο που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα. Μάλιστα δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Άλλωστε η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για τα δύο μεγάλα ζητήματα των ημερών, τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τις πυρκαγιές, δεν φαίνεται να αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις.

Ποιοι φεύγουν ποιοι έρχονται

Ένας από τους βασικούς τομείς που απασχόλησαν δεόντως τον πρωθυπουργό – μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – είναι φυσικά αυτός της Υγείας. Ένας τομέας που πρωταγωνιστεί λόγω πανδημίας και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και τα επόμενα χρόνια, τόσο εξαιτίας του κορονοϊού όσο και εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν.

Εξάλλου οι αλλαγές στην Υγεία αποτελούσαν ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης προεκλογικά, ενώ πλέον και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν υποχρεωτικά σε αυτόν το δρόμο.

Για τον λόγο, αυτό όπως έλεγαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, ο πρωθυπουργός προβληματίστηκε ιδιαίτερα για το πρόσωπο που θα επιλέξει να αντικαταστήσει τον νυν υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος φαίνεται να οδεύει προς άλλο υπουργείο. Μάλιστα τα σενάρια τον θέλουν να μετακινείται και στο υπουργείο Τουρισμού αντικαθιστώντας τον Χάρη Θεοχάρη.

Ο Βασίλης Κικίλιας

Τα πρόσωπα βέβαια που φαίνεται να έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός για την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Υγείας δεν είναι πολλά. Άλλωστε εδώ και καιρό αναζητεί πρόσωπο που να έχει έστω μία κάποια γνώση από την Υγεία, καθότι την «ανθρωπογεωγραφία» του συστήματος Υγείας ελάχιστοι τη γνωρίζουν.

Η γνώση θα αποτελούσε βασικό κριτήριο επιλογής ώστε να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος από τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα

Τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι αυτό του Κώστα Τσιάρα του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος είναι και γιατρός. Το όνομά του είχε ακουστεί και σε προηγούμενους ανασχηματισμούς.

Ο Κώστας Τσιάρας

Επίσης συζητήσεις φαίνεται να έχουν γίνει και με τον νυν υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που θεωρείται επίσης ένας από τους υποψηφίους για τη θέση του υπουργού Υγείας, λένε πηγές του HealthReport.gr.
Μάλιστα ο κ.Βορίδης θεωρείται καλύτερος γνώστης των πεπραγμένων της οδού Αριστοτέλους καθότι ήταν υπουργός Υγείας για ένα διάστημα περίπου 7-8 μηνών το 2014.

Μάκης Βορίδης
Ο Μάκης Βορίδης

Ο κ.Βορίδης συζητήθηκε ιδιαίτερα καθότι διατηρεί και στενή σχέση με τον νυν Αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και η συνεργασία τους κρίθηκε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Εξάλλου ο Βασίλης Κοντοζαμάνης φαίνεται να μην μετακινείται από το πόστο του, παρότι υπάρχουν πολλοί μέσα στο κόμμα της ΝΔ που εκφράζουν γκρίνιες για την παρουσία του στο υπουργείο Υγείας, καθότι είναι και εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι δεν έχει αποκλεισθεί ακόμη και το σενάριο της μετακίνησης του Άκη Σκέρτσου προς την οδό Αριστοτέλους, παρότι πολλοί στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν ότι είναι «άγουρος» ακόμη πολιτικά να αναλάβει ένα τόσο βαρύ πόστο.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Κατά τα άλλα ο ανοικτό είναι το σενάριο της αναβάθμισης του νυν Γενικού Γραμματέα της ΠΦΥ Μάριου Θεμιστοκλέους. Ο κ.Θεμιστοκλέους εξετάζεται να λάβει θέση υφυπουργού, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου κρίνει ότι πέρασε επιτυχώς τις «εξετάσεις» στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να μετακινηθεί η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.

Σαρωτικές αλλαγές

Πάντως ο μελλούμενος ανασχηματισμός έχει προκαλέσει αναστάτωση στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς όλα δείχνουν πως οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι θα αποχαιρετήσουν τον κυβερνητικό τους θώκο.
Εξάλλου οι αλλαγές προσώπων αναμένεται να είναι πολλές, αφού θα είναι ο πρώτος μεγάλος ανασχηματισμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα είναι πολλοί και οι υφυπουργοί που θα αντικατασταθούν αφού ο πρωθυπουργός προτίθεται να βάλει στην κυβέρνηση και πρόσωπα από τον κομματικό μηχανισμό που ενώ έχουν εκλεγεί δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Είναι και ένας βασικός λόγος που η κυβέρνηση δέχεται πυρά και εκ των έσω με πολλούς να κρίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί εδώ και καιρό πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά ή προερχόμενα από το κέντρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button