
Ανεβασμένη πίεση: Τα 4 συμπτώματα που συχνά αγνοούμε
Η ανεβασμένη πίεση χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση
Η ανεβασμένη πίεση γνωστή και ως υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την Υγεία. Όσοι έχουν ανεβασμένη πίεση κινδυνεύουν από έμφραγμα, νεφρική νόσο, προβλήματα όρασης, μέχρι και από καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό.
Για το λόγο αυτό οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή καθώς πολλοί ασθενείς δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, καθώς σπάνια εμφανίζονται διακριτά συμπτώματα. Γι’ αυτό άλλωστε η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλός δολοφόνος». Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν κάποια συμπτώματα τα οποία προδίδουν την ανεβασμένη πίεση.
κηλίδες αίματος στα μάτια (αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα), που είναι πιο συχνές στα άτομα με διαβήτη.
Έξαψη στο πρόσωπο.
Ζάλη. Η ξαφνική ζαλάδα ή η αδυναμία μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ακόμα και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συχνοί πονοκέφαλοι
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να μαρτυρούν την υψηλή αρτηριακή πίεση είναι: η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος στο στήθος, οι αρρυθμίες, οι ρινορραγίες, ο πόνος στο στομάχι, ο πυρετός και η θολή όραση.
Αν παρατηρείτε συχνά κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή κάποιο συνδυασμό των παραπάνω συμπτωμάτων, καλό θα είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Ανεβασμένη πίεση: Η ιδανική πίεση
Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για την συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ανεβασμένη πίεση: Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μέτρηση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic καλό είναι να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών, και πιο συχνά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αδράνεια, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία ή άλλες καταστάσεις.
Τα άτομα που είναι 40 ετών και άνω θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον ετησίως, προσθέτουν οι ειδικοί της κλινικής. Στην περίπτωση που έχετε υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ακόμη πιο συχνούς ελέγχους.