Ειδήσεις Υγείας

Ανεξήγητες μελανιές: Πιθανές αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Οι ανεξήγητες μελανιές όταν εμφανίζονται προκαλούν συναγερμό καθώς οι περισσότεροι θέλουν να γνωρίζουν το “γιατί” τους συμβαίνει και το αν πρόκειται για κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Στο μεταξύ οι μελανιές εμφανίζονται όταν σπάνε τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να διαρρέει αίμα από αυτά.

Έτσι μπορούν να εμφανιστούν στα χέρια, στα πόδια και σε άλλα σημεία του σώματος με απόχρωση μπλε, κίτρινη και μαύρη ή έναν συνδυασμό των τριών. Γενικά οι μώλωπες φεύγουν από μόνοι τους μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.

Πως και γιατί προκαλούνται;

Έντονη σωματική δραστηριότητα ή τραυματισμοί

 

 

 

 

 

Η έντονη σωματική δραστηριότητα αλλά και οι μικροτραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες και εκχυμώσεις στο δέρμα. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.

Ηλιοθεραπεία

 

 

 

 

 

Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Παρενέργειες από φάρμακα

 

 

 

 

 

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος και να προκαλέσει μελανιές από το σπάσιμο των πιο εύθραυστων αγγείων.

Έλλειψη βιταμινών

 

 

 

 

Η ανεπάρκεια βιταμινών όπως οι Β12, C, Κ, καθώς και η έλλειψη φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει μώλωπες.

Διαβήτης

 

 

 

 

 

Λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με την κυκλοφοριακό σύστημα, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.

Αιματολογικές νόσοι

 

 

 

 

 

Διάφορες αιματολογικές ασθένειες μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες στο δέρμα όπως είναι οι μυελοδυσπλασίες, η θρομβοπενία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, η ασθένεια του Hodgkin και η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button