ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ανοίγει το ΕΣΥ παντού – Ελεύθεροι οι γιατροί του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα όποτε το επιθυμούν – Νέα διάταξη

Τι αλλάζει για τους γιατρούς του ΕΣΥ νέα διάταξη του Μάριου Θεμιστοκλέους

Ανατροπή στο ΕΣΥ φέρνει νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τους γιατρούς του δημοσίου. Μετά τον νόμο Γκάγκα που έδινε τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα 2 φορές την εβδομάδα, νέα διάταξη ανοίγει το δρόμο για απόλυτη απελευθέρωση του συστήματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείο Υγείας έχει έτοιμη τη διάταξη στην οποία προβλέπεται ότι οι γιατροί του δημοσίου θα μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, όποτε το επιθυμούν χωρίς περιορισμούς αρκεί να είναι στο ελεύθερο ωράριο τους.

Ειδικότερα θα μπορούν τα απογεύματα εάν δεν εφημερεύουν και δεν έχουν υποχρεώσεις στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, να εργάζονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο, να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές ή να είναι ακόμη και σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείας.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν οι αλλαγές αυτές θα υλοποιηθούν καθώς εάν σημειωθούν έντονες αντιδράσεις είναι πιθανό το Μέγαρο Μαξίμου να «παγώσει» τη διάταξη.

Αλλαγές στο ΕΣΥ από τον Μάριο Θεμιστοκλέους

Ήδη όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επεξεργάζεται τις δικλείδες ασφαλείας που θα περιλαμβάνει η διάταξη ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση και υπέρβαση από την πλευρά των γιατρών, καθώς θα απαγορεύεται η σκόπιμη προώθηση των ασθενών από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως η πλήρης απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος δεν θα αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, αφού δεν αναμένεται να γίνει άρση της μονιμότητας.

Αλλαγές στους γιατρούς του ΕΣΥ

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι να μπορούν οι γιατροί να αυξάνουν το εισόδημά τους, με δεδομένο ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τα ποσά που δίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και οι όποιες αυξήσεις είναι μηδαμινές για τα ωράρια και τις υποχρεώσεις που έχουν στο ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα η κατάργηση των περιορισμών αναμένεται να προσελκύσει νέους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα καθώς σήμερα βασικές ειδικότητες βρίσκονται σε απόλυτη έλλειψη όπως είναι οι αναισθησιολόγοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η συγκεκριμένη διάταξη θα προωθηθεί άμεσα και πριν ακόμη ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με χρήματα από τους ασθενείς.

Πάντως οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ– ΕΙΝΑΠ) είναι σφόδρα αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και οι ιατρικοί Σύλλογοι καθώς υποστηρίζουν ότι θα προκληθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τους ιδιώτες γιατρούς αφού αυτοί του δημοσίου θα έχουν τα προνόμια της «ασφάλειας» του ΕΣΥ αλλά και έτοιμο πελατολόγιο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button