ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άνοιγμα σχολείων: Συνεδριάζουν μέσα στην εβδομάδα οι ειδικοί για τα μέτρα – Ποια είναι στο τραπέζι

Το άνοιγμα σχολείων θα απασχολήσει αυτήν την εβδομάδα ειδικούς και κυβέρνηση

Πονοκέφαλος το άνοιγμα σχολείων για ειδικούς και κυβέρνηση.

Τις τελικές εισηγήσεις τους αναμένεται να δώσουν εντός της εβδομάδας οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας για τα σχολεία και ποια μέτρα θα πρέπει πιθανώς να τηρηθούν.

Οι επιστήμονες αναμένεται να συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας ώστε να καταλήξουν σε ποια μέτρα πιθανώς να πρέπει να υιοθετηθούν πριν το άνοιγμα των σχολείων, προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Στους κόλπους των ειδικών επικρατεί προβληματισμός καθώς η πλειοψηφία εκτιμά ότι επειδή ακριβώς είναι περιορισμένο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, τα παιδιά θα πρέπει να γυρίσουν χωρίς μάσκες και self test, ενώ υπάρχουν και κάποιοι επιστήμονες που θεωρούν πως πρέπει να επαναληφθούν τα μέτρα που ίσχυαν πριν το καλοκαίρι.

Τα σχολεία πάντως ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση ζητά εντός της εβδομάδας να έχουν καταλήξει οι επιστήμονες στις εισηγήσεις τους προκειμένου αυτές να εφαρμοστούν με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες, οι περισσότεροι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται να μην επιστρέψουν με μάσκες στα σχολεία οι μαθητές, αλλά ούτε και με self test. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί μία μέση λύση βάσει της οποίας για μία φορά – όταν τα παιδιά θα πάνε για πρώτη μέρα στο σχολείο – να επιστρέψουν με αρνητικό self test.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στο μαθητικό πληθυσμό επειδή ακριβώς τα παιδιά τα τελευταία δυόμισι χρόνια ζουν με μέτρα, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι ολοκληρωμένη. Εκτιμούν παράλληλα ότι επειδή η χώρα έχει περάσει ένα καλοκαίρι ελεύθερο χωρίς μέτρα και η επιδημιολογική εικόνα είναι προς ώρας καλή, μπορούν να αποφευχθούν οι περιορισμοί.

Η κυβέρνηση και το άνοιγμα σχολείων

Η κυβέρνηση από την πλευρά της που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό την τακτική του ζούμε με τον κορονοϊό και προστατευόμαστε ατομικά, θα ήθελε οι σχολικές αίθουσες να λειτουργήσουν κανονικά χωρίς μάσκες και self test.

Με μάσκες οι Πανελλήνιες φέτος

Βέβαια στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση με την αναμονή του νέου επιδημικού κύματος, έχει στη φαρέτρα της όλα τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει εάν η κατάσταση ξεφύγει. Ήδη άλλωστε υπάρχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε αν χρειαστεί να εφαρμοστεί.

Βασικό της όπλο για φέτος είναι ότι θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να νοσηλεύονται για πρώτη φορά ασθενείς με κορονοϊό στις ιδιωτικές κλινικές. Βέβαια δεν θα πρόκειται για τα εξαιρετικά βαριά περιστατικά που χρειάζονται μονάδα Εντατικής θεραπείας αλλά για περιπτώσεις που χρειάζονται οι ασθενείς νοσηλεία αλλά όχι ΜΕΘ.

Όσοι χρειάζονται διασωλήνωση θα παραμένουν για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα εάν χρειαστεί το υπουργείο υγείας είναι έτοιμο να επιβάλλει υποχρεωτικά μάσκες σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button