Συνεντεύξεις - Άρθρα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Γιατί δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού

Γράφει ο Γεώργιος Μπαρμπουνάκης - Ιατρός Παθολόγος

Είμαι ιδιώτης παθολόγος ιατρός για σχεδόν 13 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα βιώνω καθημερινά τη σταδιακή εξάχνωση της αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας, τόσο σε νοσοκομειακό, όσο και σε προνοσοκομειακό επίπεδο.

Κανένας μας δεν μπορεί να ξεχάσει την παλαιότερη κρίση στο τέλος του 2011 όπου το κράτος δεν ήθελε να βρει ουσιαστικούς τρόπους ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης και έκοψε οριζόντια την συνταγογράφηση σε ασθενείς που ξεπερνούσαν λογιστικά ένα αυθαίρετο ποσό.

Θυμίζω και τότε οι ασθενείς αναζητούσαν εναγωνίως ιατρό να γράψουν τα φαρμακά τους χωρίς αποτέλεσμα. Σε αυτό το κλίμα με πολλά επίσης άλλα αρνητικά θέματα 22.000 ιατροί οδηγήθηκαν στη μετανάστευση.

Αυτού του μεγέθους τα ατοπήματα συνεχίζονται και τώρα με την πρόσφατη απόφαση του κ. Πλεύρη για αναστολή ή κατάργηση της συνταγογράφησης των εμβολίων. Το βασικό επιχείρημα του υπουργού ήταν “οτι τώρα υπάρχουν επαρκείς αριθμοί εμβολίων και παρατηρείται οτι ο κόσμος δεν εμβολιάζεται”.

Φυσικά αυτό αποτελεί μια άμεση παραδοχή κατάρρευσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόσο διαχρονικά, όσο και συγκεκριμένα με τον θεσμό του “Προσωπικού ιατρού”. Οι ασθενείς δεν εμβολιάζονται γιατί αφενός με τον κίνδυνο ποινών εγράφησαν σε άγνωστους ιατρούς δομών που δεν έχουν πρόσβαση, αφετέρου ως τα μέσα Νοεμβρίου το υπουργείο δεν μερίμνησε για κάποια καμπάνια ενημέρωσης, ούτε δημοσιοποίησε επικαιροποιημένες μελέτες που του είναι διαθέσιμες.

Ο προσωπικός γιατρός ξεκινά
copyright: pexels

Η αστοχία στους εμβολιασμούς είναι διττή καθώς αφορά και την πανδημία του COVID . Ως όλοι γνωρίζουμε τα εμβόλια του COVID γίνονται από ιατρούς σε κρατικές δομές, αλλά ακόμη και έτσι χρειάζεται ενημέρωση.

Σε αυτό το πλαίσιο για να καλύψει τα κενά που επιδημιολογικά φουντώνουν, διαλύει ακόμη περισσότερο την πρωτοβάθμια καταργώντας την συνταγογράφηση. Όμως και πάλι θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να ξέρει με νούμερα τι ποσοστό έχει εμβολιαστεί και τι αστοχίες εμβολιασμών υπάρχουν.

Συνήθης διαδικασία είναι να ελέγχεται τόσο η χορήγηση όσο η καταλληλότητα του εμβολίου πριν την χρήση. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις σε αστοχίες που οι θεράποντες κρίνουν επανάληψη του σχήματος.

Όλοι γνωρίζουμε τόσα χρόνια που το κράτος προς όφελος συμφερόντων δεν έλεγχε την συνταγογράφηση αντιβιώσεων, πόσους θανάτους πληρώσαμε από την αλόγιστη φαρμακοδοσία. Να υπενθυμίσω οτι υπάρχει νόμος του κράτους (πάνω από 40 χρόνια) για την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Ρωτώ ρητορικά που οδήγησε αυτή η μη τήρηση του νόμου ; Οι ασθενείς μη έχοντας πρόσβαση σε ιατρούς, λάμβαναν πληθώρα φαρμάκων οικεία βουλήση που παρανόμως κάποιοι πουλούσαν. Το αποτέλεσμα είναι μακρόχρονες νοσηλείες για κατά τα άλλα αντιμετωπίσιμα θέματα και επιτακτική ανάγκη για περισσότερους πολύτιμους πόρους.

Ακόμη στην εξαγγελία του υπουργού πρέπει να τονιστεί ο ανασταλτικός παράγοντας που μας έχει θεσπίσει ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ. Τα εμβόλια της γρίπης δίδονται με πρωτόκολλο, οπότε ο ιατρός (και σωστά) μπορεί να εμβολιάσει συγκεκριμένες ομάδες.

Τώρα στο φαρμακείο ποιος θα κάνει τον έλεγχο; Γνωρίζει ο επιστήμων φαρμακολογίας εαν πχ είναι κάποιος ανοσοκατασταλμένος και σε τι βαθμό ; Πρακτικά σημαίνει οτι αφήνει τον ασθενή έρμαιο εμπορικών πρακτικών. Για ποίον λόγο εαν θέλαμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού δεν καταργούσε τα κριτήρια ;

Κλείνοντας, θεωρώ οτι αυτή η νέα εξαγγελία έρχεται και πάλι για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι καλύτερο, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση. Συμπιέζει το ιατρικό λειτούργημα καθώς τώρα καταργεί και την έννοια της ιατρικής πράξης. Αναμένεται να οδηγήσει στην απαξίωση και σε νέα μετανάστευση όσων πια ιατρών έχουν απομείνει. Ξεκάθαρα πια μπορούμε να μιλήσουμε για ένα επάγγελμα που εξαφανίζεται και το κενό του καλύπτουν πλανόδιοι και καιροσκόποι έμποροι .

Είμαι σίγουρος οτι αποτελεί κόκκινη γραμμή για πολλούς συναδέλφους και θα προκαλέσει δίκαια μακροπρόθεσμα συνολικά προβλήματα. Για τους παραπάνω λόγους από αυτό το βήμα θεωρώ οτι είναι βασικό να ακουστεί αναλυτικά μια άποψη με την ευχή να ανασταλεί η εξαγγελία.

Γεώργιος Μπαρμπουνάκης – Ιατρός Παθολόγος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button