ΕμβόλιαΗ φωνή του ασθενούςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Αντικαρκινική Εταιρεία: Να δοθεί άμεσα προτεραιότητα εμβολιασμού στους ογκολογικούς ασθενείς

Tην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών, αφού ήδη ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της ομάδας πρώτης προτεραιότητας (πολύ μεγάλης ηλικίας ατόμων, υγειονομικών κ.α) επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να κληθούν για εμβολιασμό σ’ αυτή την φάση, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους» τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η Ε.Α.Ε. έχει προτείνει σ’ όλους τους ογκολογικούς ασθενείς να εμβολιαστούν, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που λόγω της φάσης της νόσου ή των θεραπειών τους, δεν το επιτρέπουν οι γιατροί τους για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η Ε.Α.Ε. υπενθυμίζει ότι οι ογκολογικοί ασθενείς ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε περίπτωση λοίμωξης με κορονοϊό.

«Ως γνωστόν τόσο ο καρκίνος, όσο και άλλες χρόνιες παθήσεις καθιστούν τους επιβιώσαντες αυξημένου κινδύνου για βαρύτερη νόσηση από τη λοίμωξη με τον ιό SAARS COV 2 και μεγαλύτερη θνησιμότητα από την COVID-19. Για παράδειγμα, ένας ογκολογικός ασθενής 50 ετών χωρίς σημεία υποτροπής της νόσου που διάγει μία φυσιολογική ζωή μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτος αν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, λόγω της επιβάρυνσης που μπορεί να του έχουν προκαλέσει σε διάφορα όργανα του ( π.χ. του καρδιαγγειακό, πνεύμονες) η ίδια η νόσος ή οι θεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί στο παρελθόν» αναφέρει.

Για την πιστοποίηση της πάθησης και της προτεραιότητας αρκεί η βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, αποφεύγοντας, βεβαίως, γραφειοκρατικών εμπόδια, όπως π.χ. η βεβαίωση να χορηγείται μόνο από δημόσιο νοσοκομείο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button