Ειδήσεις Υγείας

Αντηλιακά: Πότε δεν μας προστατεύουν από τον ήλιο

Τα αντηλιακά για να προστατεύουν από τον ήλιο θα πρέπει να φυλάσσονται φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος

Τα αντηλιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής μας ρουτίνας και όχι μόνο καθώς προστατεύουν από τον ήλιο.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology έδειξε ότι τα αντηλιακά που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες γίνονται λιγότερο αποτελεσματικό αφού ο ήλιος και η ζέστη αποδομούν τα ενεργά συστατικά του γρηγορότερα. Έτσι το πιθανότερο είναι να μην εκπληρώνει τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να διατηρεί τη σύνθεσή του και να παρέχει επαρκή προστασία στο δέρμα για περισσότερο χρόνο.

«Η συνήθεια αποθήκευσής τους στο πορτμπαγκάζ, ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστούν, υποβαθμίζει τα συστατικά και τις χημικές ουσίες που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και όταν παραμένουν κάτω από τον ήλιο στην παραλία επί ώρες. Αν και δεν “χαλάνε” σε μια μέρα, η επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική δεν τα διατηρεί στην καλή κατάσταση που έχουν κατά την αγορά τους», τονίζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Γιατί χρειαζόμαστε τα αντηλιακά;

Το αντηλιακό βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, υπερμελάγχρωση και καρκίνο του δέρματος,

Αποτρέπει τα εγκαύματα, τα οποία εκτοξεύουν τις πιθανότητες μελανώματος, ιδίως όταν είναι σοβαρά. Η πραγματική βλάβη που προκαλείται μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και δεκαετίες αργότερα.

Είναι ίδια όλα τα αντηλιακά;

Αναλόγως της σύνθεσής τους, οι βασικοί τύποι αντηλιακών είναι δύο – τα φυσικά (παρασκευάζονται με ορυκτά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου) και τα χημικά.

Τα φυσικά αντηλιακά έχουν παχιά υφή, δεν απορροφώνται και αντανακλούν το υπεριώδες φως πριν αυτό διεισδύσει στο δέρμα. Ενώ παλαιότερα έκαναν ένα λευκό στρώμα στο δέρμα, τα σύγχρονα φυσικά αντηλιακά απλώνονται καλύτερα. Προτιμώνται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες ή/και υγρασία, καθώς δεν χάνουν τις ιδιότητές τους εύκολα. Είναι πιο ανθεκτικά στις θερμοκρασίες από τα χημικά αντηλιακά, αλλά και αυτά αποδομούνται με τον καιρό.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν ουσίες που απορροφώνται από το δέρμα. Λειτουργούν σχηματίζοντας ένα λεπτό φιλμ, που μετατρέπει τη δομή των ακτίνων σε θερμότητα πριν διεισδύσουν στο δέρμα. Χάνουν δε τις προστατευτικές τους ιδιότητες μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Αποφεύγονται από άτομα με ευαίσθητο δέρμα, καθώς σε συνδυασμό με τον ιδρώτα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και άλλα συμπτώματα.

Κατηγοριοποιούνται, επίσης, ανάλογα με τον δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF). Στη χώρα μας, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη, πρέπει να χρησιμοποιούνται αντηλιακά ευρέως φάσματος (προστατεύουν τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB) με SPF 30 και άνω.

Πώς να διατηρήσω το αντηλιακό μου περισσότερο;

Για να συντηρηθούν τα συστατικά του αντηλιακού πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Εξάλλου η ημερομηνία λήξης ισχύει μόνο όταν ακολουθούνται αυτές τις οδηγίες.

Η αποθήκευσή του μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο αναπτύσσονται θερμοκρασίες έως 60 βαθμούς Κελσίου δεν ενδείκνυται. Είναι καλύτερο να τοποθετείται στην τσάντα χειρός, ώστε να είναι ευχερής η τακτική χρήση και επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην παραλία, το αντηλιακό πρέπει να τυλίγεται σε μια βρεγμένη, κατά προτίμηση, πετσέτα και να παραμένει στη σκιά, π.χ. κάτω από ομπρέλα. Εναλλακτικά, μπορεί να μπει σε ισοθερμική σακούλα τροφίμων μαζί με μια παγοκύστη. Εάν υπάρχει φορητό ψυγείο, η τοποθέτησή του μέσα σε αυτό είναι ακόμα καλύτερη λύση για τη διατήρηση στην αρχική του κατάσταση.

Πώς είναι ένα αλλοιωμένο αντηλιακό;

Η διάρκεια ζωής των αντηλιακών δεν ξεπερνά συνήθως τα 2 έτη και είναι ασφαλή για χρήση όταν διατηρούν το χρώμα, την οσμή και την υφή τους αναλλοίωτη.

Όταν δεν συντηρούνται όπως πρέπει, το χρώμα γίνεται σκουρότερο και μυρίζουν δυσάρεστα. Τα συστατικά τους διασπώνται, χάνεται η ενιαία υφή τους (ορυκτά αντηλιακά) και γίνονται υδαρή (χημικά αντηλιακά).
Επομένως, όταν ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά μεταβληθούν, το αντηλιακό όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό αλλά και επιβλαβές και πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button