ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ανυποχώρητοι οι ιδιώτες γιατροί στην κόντρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Οι ιδιώτες γιατροί δεν αλλάζουν στάση, ενώ η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το μέτωπο

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς οι ιδιώτες γιατροί εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην κόντρα που έχει ανοίξει για την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ, ενώ η κυβέρνηση από την άλλη επιδιώκει άμεσα να εκτονώσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί.

Οι ιδιώτες γιατροί προτίθενται άλλωστε να προχωρήσουν στην «άτυπη» απεργία που έχουν εξαγγείλει από αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου διακόπτοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους ασθενείς τους και γράφοντας μόνο χειρόγραφες συνταγές, μέχρι τη Δευτέρα οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί η διάταξη.

Κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τη διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εξαιρεθούν τα επείγοντα περιστατικά και οι ευπαθείς ομάδες.

Οι γιατροί μετά από συνέλευση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποίησαν, διαμήνυσαν ότι δεν θα κάνουν πίσω, καθώς οι φόβοι τους εστιάζονται στη μονιμότητα που μπορεί να έχουν τα μέτρα του υπουργού Υγείας, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζεται να καλύπτουν κάθε φορά τα κενά στο ΕΣΥ στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ιδιώτες γιατροί: Οι πιέσεις που δέχονται οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές

Από την άλλη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση πιέζει με κάθε τρόπο «γαλάζιους» συνδικαλιστές γιατρούς προκειμένου να βάλουν πλάτη και να διακόψουν τις όποιες κινητοποιήσεις των Ιατρικών Συλλόγων και να εξευρεθεί ο απαραίτητος αριθμός γιατρών ώστε να καλυφθούν τα κενά ειδικά στα νησιά.

Οι ιδιώτες γιατροί δεν υποχωρούν

Μέχρι στιγμής όπως λένε πληροφορίες έχουν βρεθεί περίπου 20 γιατροί από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και αυτοι δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν περιστατικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του επισημαίνει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους Ιατρικούς Συλόγους προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ υποστηρίζει ότι δεν θέλει να ενεργοποιήσει την διάταξη την οποία έχει προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή την Δευτέρα.

Μία διάταξη που προβλέπει την αποπομπή των ιδιωτών γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και τον αποκλεισμό τους από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν να εργαστούν στο ΕΣΥ.

Πάντως με βάση πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με σχετικές οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε να αποφύγει την «επιστράτευση» των ιδιωτών γιατρών για να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς κάτι τέτοιο θα παρέτεινε την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαβουλεύσεις ωστόσο συνεχίζονται με τους εκπροσώπους των γιατρών ώστε να λυθεί το πρόβλημα ειδικά σε τέσσερα μεγάλα νησιά που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Πρόκειται για την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και την Μυτιλήνη περιοχές για τις οποίες ο Άδωνις Γεωργιάδης θα απευθύνει νέο κάλεσμα στους εκπροσώπους του κλάδου μήπως και βρεθεί η λύση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button