ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα πληρώνονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές – Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Οι δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για τις αμοιβές των γιατρών και των νοσηλευτών στα απογευματινά χειρουργεία

Απογευματινά χειρουργεία με μοίρασμα χρημάτων σε όλους.

Τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα απογευματινά χειρουργεία περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε πως ο ασθενής θα πληρώνει την συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το 100% της αμοιβής που δημιουργείται από το 30% του ασθενούς και από το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσοι συμμετέχουν στη χειρουργική ομάδα.

Πάντως πηγές αναφέρουν στο HealthReport.gr ότι οι αμοιβές των γιατρών αναμένεται να κινηθούν από 500 έως 1000 ευρώ και η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων αναμένεται να γίνει στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και στο Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν κι άλλα νοσοκομεία.

Παράλληλα βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων να παραμένει στον μέσο όρο που ήταν και πριν”.

Για τους ασθενείς δήλωσε πως δίνεται ένας ακόμα βαθμός ελευθερίας στους συμπολίτες μας: Εάν κάποιος θέλει να χειρουργηθεί και να πληρώσει από την τσέπη του, του δίνουμε και μία επιπλέον επιλογή πλην του να πάει σε μια ιδιωτική κλινική ή να δώσει ‘φακελάκι’. Του δίνουμε μία επιπλέον επιλογή που είναι φτηνότερη της ιδιωτικής κλινικής και νόμιμη.

Τι είπε για τους Διοικητές Νοσοκομείων

Για τους Διοικητές νοσοκομείων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πώς ένας από τους στόχους που πρέπει να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μη δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα, λοιπόν, αν βλέπω ότι στο τάδε νοσοκομείο οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι 3, αυτός είναι λόγος για να αποπέμψουμε τη διοίκηση δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων, τόνισε πως επιχειρείται η λύση του προβλήματος, το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό: Έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η όξυνση δυναμώνει και τη δική μας πίεση. Πολύ εύκολα μπορεί πια να βρει κάποιος δουλειά σε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη ή στον ιδιωτικό τομέα με πολλαπλάσια χρήματα.

Υπό στενή παρακολούθηση η Ενιαία λίστα χειρουργείων

Σχετικά με την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως η εντολή που έχω δώσει είναι όχι μόνο να ξέρουμε εμείς πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, αλλά να τα κάνουμε δημοσίως γνωστά ανά νοσοκομείο και ανά κλινική. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την εξέλιξη στην κλινική που περιμένει να χειρουργηθεί και αν βλέπει να του παίρνουν τη σειρά να μπορεί να ρωτάει τον λόγο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button