Ειδήσεις Υγείας

Απώλεια ακοής: Τι την προκαλεί & πότε είναι μόνιμη

Η απώλεια ακοής είναι μια δύσκολη κατάσταση, ακόμη κι αν δεν είναι μόνιμη και μας κάνει να επαναξιολογήσουμε τη σημασία που έχει το να ακούμε καλά.

«Αρκετοί είναι οι λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής. Τα καλά νέα είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση είναι αναστρέψιμη», εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, Ανατολή Παταρίδου.

Απώλεια ακοής: Δυο κατηγορίες

Η απώλεια ακοής μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες:

α) Στη λεγόμενη βαρηκοΐα αγωγιμότητας (CHL), η οποία εμφανίζεται εξαιτίας μηχανικού προβλήματος στο εξωτερικό ή στο μέσο αυτί. Τα τρία μικροσκοπικά οστά του αυτιού μπορεί να μην μεταφέρουν σωστά τον ήχο ή το τύμπανο μπορεί να μην δονείται σε απόκριση του ήχου. Από τα πιο συχνά αίτια που μπορεί να προκαλέσει αυτό το είδος απώλειας ακοής είναι η συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί (εκκριτική ωτίτιδα).

β) Στη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (SNHL), η οποία εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόβλημα με το εσωτερικό αυτί. Συχνά παρατηρείται όταν τα μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα του κοχλία (νευρικές απολήξεις), που μεταδίδουν τον ήχο μέσω του αυτιού, τραυματίζονται, νοσούν, δεν λειτουργούν σωστά ή έχουν πεθάνει πρόωρα.

Aπώλεια ακοής: Πότε είναι αναστρέψιμη

Στη συσσώρευση κεριού στο αυτί

Το κερί στο αυτί βοηθά στον καθαρισμό και στην προστασία των αυτιών. Κανονικά τα αυτιά θα καθαρίσουν από μόνα τους. Ωστόσο εάν χρησιμοποιείτε μπατονέτες, για να τα καθαρίσετε, μπορεί άθελά σας να σπρώχνετε το κερί πιο βαθιά. Αυτό μπορεί να το κάνει να μαζευτεί και να κολλήσει στο τύμπανο, όταν παράγεται σε μεγάλη ποσότητα. Ως αποτέλεσμα εμφανίζεται πρόβλημα στην ακοή.

Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός ιατρός μπορεί να αφαιρέσει το κερί με ασφάλεια στο ιατρείο.

Στις μολύνσεις των αυτιών:

Στην περίπτωση της μόλυνσης μπορεί να παρατηρήσετε ήπια απώλεια ακοής, σαν να φορούσατε ωτοασπίδες. Η λοίμωξη συμβαίνει συνήθως, όταν το αυτί παραμένει υγρό, κάτι που διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων στη συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή»

Απώλεια ακοής: Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι αναστρέψιμη

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η απώλεια ακοής δυστυχώς δεν είναι αναστρέψιμη. Όπως όταν σχετίζεται με την ηλικία», αναφέρει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής τραχήλου.

Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα προκαλείται από φυσικές αλλαγές στο εσωτερικό αυτί με το πέρασμα των χρόνων. Και η επίπτωση είναι αθροιστική, ανάλογη με τη χρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Μια ολόκληρη ζωή ακρόασης δυνατών θορύβων, όπως η αναπαραγωγή μουσικής μέσω ακουστικών, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει φθορές στα αυτιά προϊόντος του χρόνου».

Με απλά λόγια φαίνεται πως, όταν ο θόρυβος καταστρέψει τα τριχίδια των αυτιών, που μας βοηθούν να ακούμε, εκείνα δεν μεγαλώνουν ξανά.

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η απώλεια ακοής, που σχετίζεται με την ηλικία, όπως με τα ακουστικά βαρηκοΐας, που μπορεί ανά περίπτωση, εξατομικευμένα, να συστήσει ο ιατρός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button