Ειδήσεις Υγείας

Αρρυθμίες καρδιάς: Πού οφείλονται, πότε προκαλούν ανησυχία

Οι αρρυθμίες καρδιάς είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία ή δυσρυθμία) που δεν είναι ανησυχητική τουλάχιστον στους νεότερους και υγιείς ανθρώπους.

Στην περίπτωση όμως που συνοδεύονται από ξαφνική δύσπνοια ή ζάλη, τότε προκαλούν ανησυχία και χρήζουν διερεύνησης γιατί δεν είναι όλες οι αρρυθμίες ίδιες.

Φυσιολογικοί χτύποι

Όταν είμαστε ήρεμοι, η καρδιά μας χτυπάει από 50 έως 75 φορές το λεπτό. Oι καρδιολόγοι ωστόσο εξηγούν ότι καλό είναι οι σφύξεις να μην ξεπερνούν τις 65 ανά λεπτό, έτσι ώστε η καρδιά να μην κουράζεται πολύ.

Πάντως στα υγιή άτομα οι αρρυθμίες αποδίδονται σε άγχος, κόπωση, από υπερβολική εργασία, κάπνισμα, λήψη καφέ ή οινοπνευματώδη ποτών. Μερικές φορές η εμφάνιση αυτών των αρρυθμιών συνδυάζεται με εξωκαρδιακά αίτια όπως π.χ. υπερθυρεοειδισμό, έλκος στομάχου, χολοκυστοπάθεια, κολίτιδα.

Οι σοβαρότερες αρρυθμίες, που οφείλονται σε κάποια πάθηση της καρδιάς, έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα ζάλης, αίσθημα παλμών και αδιαθεσίας που μπορεί να συνοδεύονται από υπόταση και να καταλήξουν και σε επεισόδια απώλειας συνειδήσεως.Στην περίπτωση αυτή ο πάσχων πρέπει να εξεταστεί αμέσως από γιατρό ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πότε να επισκεφτείτε τον καρδιολόγο

Εάν νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα και αυτή η κατάσταση διαρκεί πολλές ημέρες

Εάν αντιληφθείτε ότι η καρδιά σας «χάνει» χτύπους- για ένα χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τα 3΄΄

Στην περίπτωση που νιώσετε ότι η καρδιά σας χτυπάει «τρελά», χωρίς ρυθμό και οι σφίξεις φτάνουν ή υπερβαίνουν τις 130 ανά λεπτό

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button