Ειδήσεις Υγείας

Αρτηριακή πίεση: 5 τροφές για να τη μειώσετε

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση  καρδιακών παθήσεων.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υπέρταση, η οποία ορίζεται ως επίπεδο συστολικής αρτηριακής πίεσης 130 mm Hg ή περισσότερο, διαστολικής αρτηριακής πίεσης άνω των 80 mm Hg, ή και τα δύο.

Υπάρχουν φάρμακα για την υπέρταση αλλά ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως στη διατροφή, μπορούν να μειώσουν τα επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τη φλεγμονή και τα επίπεδα των συστατικών που συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία (οξυλιπίνες).

Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και το κάλιο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Φιστίκια

Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, όπως το κάλιο.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, όπως χλωρογόνα, π-κουμαρίνη και καφεϊκά οξέα, που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της φλεγμονής. Έτσι, μειώνεται και η υπέρταση.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο το οποίο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, το λυκοπένιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

 

.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button