ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΑstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της covid στην Ελλάδα – Τι ισχύει με τις θρομβώσεις

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η ανακοίνωση της ΑstraZeneca πως αποσύρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο. Στις 27 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε δεκτή την αίτηση για κατάργηση του εμβολίου, μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από χθες.

Όπως έγινε γνωστό η φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου λόγω “πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων” μετά την πανδημία. Παράλληλα ο φαρμακευτικός κολοσσός αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το εμβόλιο να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται πως ήταν και η 44χρονη Γλυκερία, η μητέρα τριών παιδιών από την Κρήτη που λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca υπέστη θρόμβωση και «έσβησε» στο ΠΑΓΝΗ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2021, με την καχυποψία στα ύψη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε προχωρήσει στη σύσταση να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσοι είναι άνω των 60 ετών, Προηγουμένως το εμβόλιο χορηγούνταν στους άνω των 30 ετών.

Πόσο πιθανός είναι πραγματικά ο κίνδυνος θρομβώσεων

Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως.

To σπάνιο σύνδρομο της θρομβοπενίας έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από περισσότερα από 50 φερόμενα θύματα και συγγενείς στο Ανώτατο Δικαστήριο με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως πρόκειται για 1-3 περιπτώσεις ανά 100.000.

«Δεν διατρέχουν κίνδυνο όσοι έκαναν το εμβόλιο»

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί και τι υποστηρίζει η εταιρεία

Καθησυχαστικός ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο.

«Όταν το εμβόλιο πρωτοφτιάχτηκε και έγιναν οι κλινικές μελέτες που πήραν την έγκριση, η εξαιρετική επιπλοκή των θρομβώσεων δεν είχε εμφανιστεί στις μελέτες. Όταν εφαρμόστηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους, φάνηκε. Αυτό συμβαίνει με πολλά φάρμακα και εμβόλια», είπε. «Πάντα σε οποιαδήποτε θεραπεία δώσουμε, πάντα υπάρχει κίνδυνος», κατέληξε.

«Η Ελλάδα είχε πάψει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο»

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δε σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού», ανέφερε ο κ. Μανωλόπουλος.

Όσον αφορά για τις παρενέργειες που έχουν ειπωθεί ό,τι προκαλεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button