Ειδήσεις Υγείας

Brain freeze: Πως εκδηλώνεται ο «πονοκέφαλος του παγωτού»

Ο «πονοκέφαλος του παγωτού» ή αλλιώς «πονοκέφαλος Ψυχρού Ερεθίσματος» εκδηλώνεται με σύντομους πονοκεφάλους μετά την κατανάλωση παγωμένων τροφών ή ποτών.

Ο οξύς πόνος που διαπερνά το κεφάλι, το λεγόμενο brain freeze όταν η γλώσσα έρθει σε επαφή με ένα παγωμένο γλύκισμα (sphenopalatine ganglioneuralgia) αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας (IHS) η οποία εξηγεί πως είναι «αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος».

Αυτό το είδος κεφαλαλγίας μπορεί να προκληθεί από το παγωτό, μια γρανίτα, ένα milkshake ή κάποιο άλλο αντίστοιχο γλύκισμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της IHS ο «πονοκέφαλος του παγωτού» γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια του κεφαλιού, είναι όμως πιο πιθανό να εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Οξύ, διαπεραστικό πόνο στο μέτωπο

Ο πόνος κορυφώνεται περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα μετά την έναρξή του

Ο πόνος σπάνια διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά

Εξήγηση

Ο πονοκέφαλος αυτός εκδηλώνεται όταν το ψυχρό ερέθισμα αγγίζει τον ουρανίσκο ή το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και κατ’ επέκταση αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Το κρύο αίμα προκαλεί ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον πόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε με ποια φυτά θα διώξετε τα κουνούπια

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button