Ειδήσεις Υγείας

Χολολιθίαση & διακοπές: Όσα πρέπει να προσέξετε

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε στις διακοπές

Προσεκτικοί στις διατροφικές επιλογές τους θα πρέπει να είναι όσοι έχουν πέτρες στη χολή, ιδιαίτερα στις ημέρες των διακοπών τους. Η ξεγνοιασιά τις περισσότερες φορές οδηγεί σε παρεκτροπή από το πρόγραμμά τους και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις που κανείς δεν θέλει να βιώσει κατά τη διάρκεια αυτών των πολυαναμενόμενων ημερών.

«Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό που βοηθά το σώμα να διαλύει το λίπος που λαμβάνει από τα τρόφιμα. Σε μερικούς ανθρώπους μέσα στην κύστη σχηματίζονται μικρές πέτρες, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 15 εκατοστά. Το 80% αυτών αποτελούνται από χοληστερόλη και έχουν κιτρινοπράσινο χρώμα. Οι υπόλοιποι είναι λίθοι χρωστικών ουσιών, σχηματίζονται από χολερυθρίνη και το χρώμα τους είναι πιο σκούρο από αυτό των λίθων χοληστερόλης» εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Χολολιθίαση: Προσοχή στις διατροφικές ατασθαλίες

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ύφεση ή έξαρση των συμπτωμάτων. Ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διαιτολόγιο μπορεί να χαλαρώσει τη χοληδόχο κύστη, ώστε να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς συνήθως ακολουθούν πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής που δεν ερεθίζει το πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν είναι πάντοτε εφικτό.

Όμως υπάρχουν ορισμένες γενικές διατροφικές οδηγίες που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν, προκειμένου να αποφευχθεί μια έξαρση των συμπτωμάτων τους.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν τροφές με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια επιτρέπονται, όπως και τα άπαχα κρέατα και ψάρια. Επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να προκαλέσουν τα τηγανιτά, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα αυγά, τα όξινα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button