Ειδήσεις Υγείας

Χρόνια παγκρεατίτιδα: Οι κακές συνήθειες που πρέπει να κόψουν οι ασθενείς μετά το χειρουργείο

Η χρόνια παγκρεατίτιδα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων

Η χρόνια παγκρεατίτιδα εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας παρουσιάζει συνεχή φλεγμονή με συνέπεια να διαταράσσεται η λειτουργία του.

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικής σημασίας όργανο καθώς παράγει ένζυμα απαραίτητα για την πέψη και ορμόνες απαραίτητες για τη ρύθμιση του σακχάρου (γλυκόζης).

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χρόνια παγκρεατίτιδα εμφανίζουν έως και 14 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Μάλιστα πολλοί από τους ασθενείς αυτούς είναι νέοι στην ηλικία, καθώς συχνά εμφανίζεται στην τρίτη δεκαετία της ζωής,

Οι πιθανές αιτίες της παραμένουν άγνωστες. Όμως κάποιοι παράγοντες όπως η μακροχρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα ενοχοποιούνται για την εκδήλωση της.

Να σημειωθεί εδώ πώς ορισμένα περιστατικά οφείλονται σε κληρονομούμενες γονιδιακές μεταλλάξεις.

Χρόνια παγκρεατίτιδα: Αφόρητος πόνος στην κοιλιά

Η χρόνια παγκρεατίτιδα δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασθενείς. Μπορεί να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη, ακούσια απώλεια βάρους, διάρροια. Το πιο αφόρητο σύμπτωμα, όμως, πιθανώς είναι ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά, που τους αναγκάζει να παίρνουν επί σειρά ετών παυσίπονα φάρμακα.

Εάν η φαρμακευτική αγωγή για τα προαναφερθέντα προβλήματα δεν αποδώσει, οι ασθενείς μπορεί να χρειασθούν χειρουργική αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παγκρέατος. Η επέμβαση συχνά καταπραΰνει τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους.Έρχονται τα απογευματινά χειρουργεία

Χρόνια παγκρεατίτιδα:  Τι έδειξε η νέα μελέτη

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Surgeons έδειξε ότι το χειρουργείο δεν σημαίνει πως απαλλάσσονται από την πάθησή τους,καθώς πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών πέθαναν μέσα σε 10 χρόνια από την επέμβαση.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως, παρά τη σοβαρότητα της νόσου, πολλοί ασθενείς εξακολουθούσαν τα χρόνια μετά την εγχείρηση:

Να καπνίζουν (το 38%)

Να υπερκαταναλώνουν αλκοόλ (το 16%)

Επιπλέον, ο ένας στους τέσσερις εξακολουθούσε να παίρνει καθημερινά οπιοειδή φάρμακα.

Οι ερευνητές εξέτασαν και τις αιτίες θανάτου. Όπως διαπίστωσαν, η συχνότερη ήταν λοιμώξεις.

Ακολουθούσαν η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και οι επιπλοκές του διαβήτη. Ο Dr. Wilson εκτιμά ότι οι λοιμώξεις ήταν η κύρια αιτία θανάτου, επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης καθιστά τους πάσχοντες ευάλωτους σε αυτές.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα για να διαχειριστούν όλες τις πλευρές της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, σχολίασε η Dr. Emily Winslow, διευθύντρια Χειρουργικής Ηπατοπαγκρεατοχοληφόρων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο MedStar της Τζώρτζταουν.

«Η χρόνια παγκρεατίτιδα είναι μία νόσος που συχνά απειλεί τη ζωή», είπε. «Οι ασθενείς χρειάζονται φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη μετά το χειρουργείο. Είναι πιθανό αυτό το κομμάτι να μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έκβασή τους».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button