ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χρυσοχοΐδης: Πώς θα «χτυπήσει» τα ράντζα ενόψει του χειμώνα – Τι σχεδιάζεται

Τι θα κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία

Άμεσες παρεμβάσεις αναμένεται να κάνει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προκειμένου να μειωθούν τα ράντζα στα νοσοκομεία.

Μάλιστα το επόμενο δίμηνο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το ΕΣΥ καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως, η αναζωπύρωση του covid αλλά και η γρίπη θα προκαλέσει αυξημένες ροές ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες προχωρά στη σύνταξη ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου εξάλειψης των ράντζων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία εμφανίζονται σχεδόν κάθε χειμώνα.

Χρυσοχοΐδης: Τι σχεδιάζει να κάνει

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να μηδενίσει τα ράντζα
Το νοσοκομείο Αττικόν αναπτύσσει τα περισσότερα ράντζα (ΦΩΤΟ: αρχείου)

Έτσι σε πρώτη φάση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει σε αλλαγές στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Το σχέδιο προς ώρας, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού, δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα νοσηλευτικά ιδρύματα να λειτουργούν απρόσκοπτα και χωρίς τις πολύωρες αναμονές και τα ράντζα.

Στόχος της κυβέρνησης άλλωστε είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση ιδιαίτερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας, καθώς η εικόνα σήμερα είναι δραματική.

Χαρακτηριστικό είναι οι ασθενείς, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι περιμένουν για ώρες να εξυπηρετηθούν ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ράντζα στοιβαγμένα σε χώρους και διαδρόμους χωρίς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους ή να τους βρει έναν θάλαμο ή κλίνη για νοσηλεία.

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα μια συνεργασία που εγκαινιάστηκε ουσιαστικά εν μέσω πανδημίας.

Έτσι αν η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, τότε το υπουργείο Υγείας θα ανάψει το πράσινο φως, ώστε η εφημερία των νοσοκομείων να συνεπικουρείται από ιδιωτικές ή άλλες δομές όπως είχε συμβεί και πέρυσι χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά καμία οικονομικά οι πολίτες.

Βέβαια για να χτυπηθούν τα ράντζα κομβικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του ΕΚΑΒ  καθώς με την ηλεκτρονική αναβάθμισή του που σχεδιάζεται θα υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τα νοσοκομεία και επομένως ορθότερη διαχείριση των περιστατικών και των κλινών.

Τέλος στα πρότυπα του εξωτερικού αλλά και του ιδιωτικού τοµέα θα επιχειρηθεί να δηµιουργηθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών προκειμένου να μειωθούν τόσο οι ουρές όσο και τα ράντζα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button