ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Χρυσοχοΐδης στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Θα βελτιώσουμε την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία

Τι είπε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο ΕΣΥ

Στην πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν εστίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον χαιρετισμό του στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Αναλυτικότερα ο κ. Χρυσοχοΐδης στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο,  επικεντρώθηκε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν κερδίσει το δικαίωμα της πρόσβασης, της ισότητας και της ίσης παρακολούθησης στις υπηρεσίες υγείας.

«Οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε, ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «θα προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας, στη σημερινή πραγματικότητα και στις σημερινές ανάγκες των ασθενών και του πληθυσμού της χώρας, διότι τα χρόνια νοσήματα είναι πολύ περισσότερα».Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και έκανε λόγο για «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν στον χώρο της υγείας, ώστε οι ασθενείς να νοιώσουν ότι έχουν ίσα δικαιώματα.

Χρυσοχοΐδης: Τι πρέπει να αλλάξειΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης «το ένα θέμα είναι η πρόσβαση. Το πώς φτάνει κάποιος με τρόπο εύκολο στο σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίον φτάνει και ο τρόπος με τον οποίον τον διαχειρίζεται, ανεξάρτητα από την οικονομική του θέση είναι κορυφαίο ζήτημα και έχει να κάνει με τη δημοκρατία μας, με τα δικαιώματά μας, με την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ισότητα των ανθρώπων. Για να υπάρχει πρόσβαση, σημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες, έχουν και το προσωπικό και τις δομές και τις υποδομές και τα μέσα να απορροφούν τους ασθενείς αυτούς που το επισκέπτονται, με τρόπο που ικανοποιούν τις ανάγκες του» είπε.

«Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ισότητα, η δυνατότητα δηλαδή όλων να έχουν πρόσβαση στις βασικές τεχνολογίες της εποχής, οι οποίες αναπτύσσονται συνέχεια. Όπως για παράδειγμα τα φάρμακα. Είναι μια δεύτερη, βασική παράμετρος μιας πολιτικής μετά την πρόσβαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας και ακολούθως αναφέρθηκε στο τρίτο «στοίχημα».

«Είναι το ζήτημα του follow up, της παρακολούθησης. Ποιος παρακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, πώς τους παρακολουθεί, κάθε πότε τους παρακολουθεί. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα του ασθενή να έχει μια διαρκή παρακολούθηση όλα τα χρόνια της ζωής του, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με τις σίγουρες παρενέργειες που έχει μια ασθένεια, πολλές φορές, χρόνια».

Μιλώντας για στρατηγικούς στόχους ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων να οργανωθούν στη χώρα κέντρα αναφοράς, «έτσι ώστε να είναι αυτονόητη η είσοδος, η εξέταση και η έξοδος κάθε χρόνο χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτή τη διαδικασία».

Ενώ, πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται μια σειρά από καινοτομίες που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωσή του και έφερε ως παράδειγμα την ψηφιοποίηση του συστήματος με τον φάκελο του ασθενούς που θα διευκολύνει πάρα πολύ τόσο τους ασθενείς, όσο και τους γιατρούς.

Κλείνοντας κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Ασθενών να συμμετέχουν «σε όλα τα κρίσιμα όργανα λήψης αποφάσεων, σε όλες τις επιτροπές που εισηγούνται κρίσιμες πολιτικές, όπως ήδη έχουμε ξεκινήσει με τις ελλείψεις φαρμάκων που συμμετέχετε, αλλά και σε άλλες ομάδες εργασίας. Πρέπει να συμμετέχετε παντού. Να αξιολογείτε, να συμμετέχετε στα συστήματα αξιολόγησης και απόδοσης των υγειονομικών μονάδων για να υπάρχει πραγματικά μια συμπόρευση με την κοινωνία» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους των Ασθενών, την οποία συντόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Νίκος Δέδες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button