Συνεντεύξεις - Άρθρα

Δείτε πότε η ακτινοθεραπεία «κεραυνοβολεί» τον γυναικολογικό καρκίνο!

Γράφει ο Παναγιώτης Παντελάκος, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος

Σύμμαχος των γιατρών αλλά και των ασθενών αποδεικνύεται η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία. Η ακτινοθεραπεία όταν εφαρμόζεται με την κατάλληλη επιστημονική εμπειρία και με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα που ελαχιστοποιούν τις όποιες παρενέργειες, μπορεί να ελέγξει σε ικανοποιητικό επίπεδο και τον γυναικολογικό καρκίνο, καθώς αυξάνει τον τοπικό έλεγχο της νόσου.

Που αξιοποιείται η ακτινοθεραπεία:

Καρκίνος κόλπου

Ο καρκίνος του κόλπου είναι πρωτοπαθής μόνο στο 10-20% των ασθενών. Συχνά ο καρκίνος του αιδοίου ή του τραχήλου της μήτρας διηθούν τον κόλπο και περίπου 60% από της γυναίκες έχουν υποβληθεί στο παρελθών σε υστερεκτομή.

Η ακτινοθεραπεία ( συνδυασμός εξωτερικής ακτινοβολίας και βραχυθεραπείας) είναι η θεραπεία εκλογής στον εντοπισμένο καρκίνο του κόλπου με καλό τοπικό έλεγχο.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προστεθεί και χημειοθεραπεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των οργάνων στην περιοχή.

Καρκίνος ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η πιο συχνή κακοήθεια από τα γυναικολογικά καρκινώματα. Οι παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση του οργανισμού σε οιστρογόνα, αγωγή με Tamoxifen, παχυσαρκία, κληρονομικότητα. Κλινικά εκδηλώνεται με μητρορραγία και η διάγνωση τίθεται ιστολογικά μετά από απόξεση.

Η θεραπευτική προσέγγιση είναι πρώτα χειρουργική – κοιλιακή υστερεκτομή και λεμφαδενικός καθαρισμός. Σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο δεν χρειάζεται άλλη θεραπεία. Ανάλογα με τα ιστολογικά ευρήματα μπορεί να είναι απαραίτητη επικουρική ακτινοθεραπεία και βραχυθεραπεία ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και χημειοθεραπεία.

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος σε συχνότητα από τα γυναικολογικά καρκινώματα. Σχετίζεται με την HPV16/18( Human Papillomavirus) λοίμωξη και η συχνότητα του αυξάνεται 1.9 φορές περίπου με τη χρήση αντισυλληπτικών. Η διάγνωση γίνεται μετά από παθολογικά ευρήματα στο Pap – test, κολποσκόπηση και βιοψία.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το στάδιο, το βάθος διηθήσεις, την προσβολή των λεμφαδένων, τον ιστολογικό τύπο. Υπάρχει υποομάδα γυναικών που θα επωφεληθούν από χειρουργική επέμβαση και άλλη υποομάδα που πρέπει να υποβληθούν σε εξωτερική ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Καρκίνος Αιδοίου

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σπάνιος όγκος με συχνότητα περίπου 1/100 000 και αποτελεί 3-4% από τις κακοήθειες του γυναικολογικού συστήματος. Πιο συχνά εμφανίζεται σε ηλικία >70 και στο 20% των περιπτώσεων είναι τοπικά προχωρημένος κατά την διάγνωση. Κλινικά παρουσιάζεται με κνησμό, άλγος, ψηλαφητή μάζα. Το 15%από τους ασθενείς έχουν και άλλη πρωτοπαθή εστία εντοπισμένη στον κόλπο, στον πρωκτό ή στον τράχηλο της μήτρας.

Η θεραπεία εκλογής στο καρκίνο του αιδοίου είναι η χειρουργική αφαίρεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τοπικής υποτροπής και η χορήγηση της ακτινοβολίας μετεγχειρητικά αυξάνει τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Επί ενδείξεων η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται με χημειοθεραπεία. Σε τοπικά προχωρημένο καρκίνο η ταυτόχρονη ακτινο – χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν το χειρουργείο.

Παναγιώτης Παντελάκος Ακτινοθεραπευτής- Ογκολόγος, Iatropolis,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
http://www.iatropoli.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button