Ειδήσεις Υγείας

Déjà vu: Μήπως το έχεις ξαναζήσει;

Το Déjà vu είναι ο γαλλικός όρος που σημαίνει κυριολεκτικά “έχω ξαναδεί”. Τον έδωσε ο Γάλλος επιστήμονας Emile Boirac, που πρώτος μελέτησε αυτό το παράξενο φαινόμενο το 1876. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του St Andrews κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο της προµνησίας ή déjà vu, όπως ονόμαζεται διεθνώς η παράξενη αυτή αίσθηση.

Όπως υποστηρίζουν, δεν πρόκειται για µεταφυσικό φαινόµενο αλλά για µια απλή λειτουργία κατά την οποία ο εγκέφαλος ελέγχει την ορθότητα των διάφορων αναµνήσεων.

%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b9

 

 

 

 

 

 

«Έχουμε να κάνουμε µε την υπερπροσπάθεια του εγκεφάλου να αφομοιώσει πληροφορίες, µέρη, καταστάσεις, ονόµατα, πρόσωπα και είναι λογικό να συµβαίνουν τέτοια «τεχνικά» λάθη την ώρα της επεξεργασίας όλων αυτών των πληροφοριών», εξηγεί ο Akira O’Connor, λέκτορας Ψυχολογίας και Νευρολογίας στο Πανεπιστήµιο του St Andrews.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν περισσότερες από 40 θεωρίες για το τι είναι το Déjà Vu και τι το προκαλεί. Κυμαίνονται από ιδέες περί μετενσάρκωσης μέχρι απόψεις για δυσλειτουργία στις διαδικασίες της μνήμης μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button