ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

DEMO: Με το επενδυτικό πλάνο της προάγει την Ελλάδα σε κόμβο της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας

Η DEMO είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, και η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα παράγει πρώτες ύλες

Ύψους €356 εκατομμυρίων και με διάρκεια 2021-2027, μέσω του επενδυτικού της πλάνου η DEMO γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε έρευνα και παραγωγή πρώτων υλών και βιο-ομοειδών φαρμάκων

Εδώ και χρόνια, ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα πιέζεται λόγω του φορολογικού πλαισίου. Ύστερα από την εισαγωγή της Ελλάδας στην περίοδο των μνημονίων, στη χώρα μας όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. που είχαν οικονομικό πρόβλημα, εφαρμόστηκε σαν έκτακτο μέτρο το clawback για να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Με τη μόνη διαφορά, όμως, ότι η Ελλάδα διαθέτει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία κι αυτό οδήγησε σε άμεσο «φρένο» των επενδύσεων στην παραγωγή και την έρευνα, συμπαρασύροντας το εγχώριο ΑΕΠ.

Κι ενώ υλοποιήθηκαν κάποιες ενέργειες σε κυβερνητικό επίπεδο για την αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων στην αγορά, οι στόχοι που τέθηκαν στα Μνημόνια του 2012, ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί.

Η θέσπιση μέτρων περιορισμού του κόστους χωρίς ουσιαστικά κίνητρα για τη συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων και την ενημέρωση του κοινού για την καλλιέργεια της θετικής αντίληψης και, τελικά, την αποδοχή τους ήταν ατελέσφορη, στρέφοντας πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και τις εξαγωγές.

Επιπλέον αυτού, η Ε.Ε. στηρίχτηκε, χωρίς να εξετάσει τους κινδύνους, σε χώρες της Ασίας για την προμήθεια γενόσημων φαρμάκων, δραστικών ουσιών και πρώτων υλών για να καλύψει τις ανάγκες της. Πολύ σύντομα, ήρθε η ρήξη της συγκεκριμένης τροφοδοτικής αλυσίδας ως συνέπεια των lockdowns που επέφερε η πανδημία του Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, η DEMO κλήθηκε να δράσει σε δύο μέτωπα. Αφενός, να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κι αφετέρου να εξισορροπήσει σημαντικές ελλείψεις.

Για να απαντήσει στη διττή πρόκληση, η εταιρεία στηρίχθηκε στην μακροπρόθεσμη στρατηγική της και στα στέρεα θεμέλια της, αφού οι καθιερωμένες οικονομίες κλίμακος τής επέτρεψαν να έχει τις απαραίτητες αντοχές, σταθερό ρυθμό ανάπτυξης νέων προϊόντων και ενίσχυση του επιχειρείν σε περισσότερες αγορές και κατηγορίες.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη μεταρρύθμιση που στοχεύει στον εξορθολογισμό του μηχανισμού clawback που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του εθνικού μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, άλλαξε το τοπίο των επενδύσεων για όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες. Έχει ήδη ξεκλειδώσει επιτυχώς €1,2 δις. επενδύσεων για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Το επενδυτικό πλάνο της DEMO, ύψους €356 εκατομμυρίων, αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% αυτού του ποσού. Πρόκειται για ένα εξαετές πρόγραμμα που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και να της επιτρέψει να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη δυναμική των εξαγωγών της χώρας.

Μάλιστα, η DEMO είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, και η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα παράγει πρώτες ύλες στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη φαρμακευτική στρατηγική της Ευρώπης, για αναβάθμιση της παραγωγής πρώτων υλών στην Ε.Ε.

Στόχος της DEMO είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αναπτύσσοντας περίπου 170 νοσοκομειακά προϊόντα, που θα της δώσουν τη δυνατότητα ως το 2027 να καλύψει μέχρι και το 20% των νοσοκομειακών αναγκών σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, η DEMO βρίσκεται στις 3 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της ελληνικής αγοράς με τζίρο €230 εκ. για το 2022. Η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που διαθέτει περισσότερες από 2.900 άδειες ενώ οι εξαγωγές σε επώνυμα προϊόντα ανέρχονται στο 84% της ετήσιας παραγωγής και περιλαμβάνουν 85 χώρες παγκοσμίως.

Η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης που ενισχύεται από τις επενδύσεις της, θέτοντας τις βάσεις για ένα ευρύτερο επιχειρηματικό αποτύπωμα την επόμενη δεκαετία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button