ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διαγνωστικά κέντρα: Τριήμερο λουκέτο από σήμερα – Χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι

Για 3 ημέρες χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ λόγω της απεργίας στα διαγνωστικά κέντρα

Σε τριήμερη απεργία προχωρούν από σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου και έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου τα διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αντιδρώντας στα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις τους.

Ο κλάδος για τρεις ημέρες βάζει λουκέτο στα διαγνωστικά εργαστήρια και στα ιατρεία οπότε και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις τους.

Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξασφάλισε τη στήριξη των συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών όλης της χώρας, ζητώντας να αποπληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι εξετάσεις που γίνονται στους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει το σύστημα του clawback βάση του οποίου όταν το κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνά την προϋπολογισθείσα δαπάνη, τότε τα χρήματα κόβονται από τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.

Τα ποσά αυτά που κόβονται από τα διαγνωστικά κέντρα και τους γιατρούς έρχονται να προστεθούν και στις υποχρεωτικές εκπτώσεις που πρέπει να κάνει ο ιατρικός κόσμος (rebate) προς τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ακόμη και το 50% των εισοδημάτων του κλάδου να «κουρεύεται».

«Η οικονομική κατάσταση των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι σε τραγική κατάσταση, αφού υποβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50%.

Πάγιο αίτημα του Ιατρικού κόσμου είναι κάθε εξέταση που εκτελείται, να αποζημιώνεται» αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εξήγγειλε την τριήμερη απεργία.

Οι μαγνητικές και οι αξονικές με αλλαγές από τον ΕΟΠΥΥ

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

1) Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και clawback, διότι είναι χρήματα που οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ τα ζητάει πίσω

2) Την αναστολή της προείσπραξης του clawback από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά και το clawback του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button