Διαγνωστικές εξετάσεις: Ποιοι εξαιρούνται από την επιβάρυνση των 3 ευρώ – Όλες οι παθήσεις
Αναλυτικά οι εξαιρέσεις από την επιβάρυνση των 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις
Οι νέες χρεώσεις 1-3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά παραπεμπτικό δεν θα αφορούν όλους τους ασθενείς.
Όπως ανακοίνωσε η Ε.Σ.Α.μεΑ έγινε δεκτό το αίτημά της και χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες εξαιρέθηκαν από την καταβολή του ενός και των τριών ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών και απεικονιστικών ελέγχων αντίστοιχα.
Να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω εξαίρεση αποτέλεσε αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ωστόσο η συνομοσπονδία στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι εξακολουθεί να ζητεί την καθολική εξαίρεση όλων τον ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση με ποσοστό αναπηρία άνω του 50%.
Σε ανακοίνωση της η Ε.Σ.Α.μεΑ. αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεκτή έγινε η παρέμβαση – διεκδίκηση της ΕΣΑμεΑ στο άρθρο 25 του νεοψηφισθέντος νόμου για την Υγεία υπ΄ αριθμ. 5102/24 «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις», που αφορά στην καταβολή από την 1η.5.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.
Διαγνωστικές εξετάσεις: Ποιοι εξαιρούνται
Σύμφωνα με το άρθρο: «εξαιρούνται από την εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου, οι κάτωθι:
Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση».
Επίσης, με το Άρθρο 15 «Συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και από τον ιδιώτη προσωπικό ιατρό για τους εγγεγραμμένους ασθενείς του – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 33 ν. 4368/2016» πέρασε ακόμη μία διεκδίκηση του αναπηρικού κινήματος, η συνταγογράφηση και από ιδιώτη προσωπικό γιατρό σε ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, για αποφυγή συνωστισμού νεφροπαθών, καρκινοπαθών στις δημόσιες δομές, ή λόγω θεμάτων παιδιών με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down κ.α.) τα οποία έχουν χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράπων ιατρό που τα παρακολουθεί κλπ.
Με το Άρθρο 16 λύνεται έστω και για 3 χρόνια το μεγάλο πρόβλημα με τις ηπαρίνες- η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να διεκδικεί μόνιμη και οριστική λύση.
Δεν έγινε δεκτή στο Άρθρο 47 η πρόταση της ΕΣΑμεΑ να εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από την καταβολή 5 ευρώ στους φαρμακοποιούς για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού COVID-19.
Θετικά κρίνεται η διάταξη 1.α του Άρθρου 50 σύμφωνα με την οποία παρατείνεται μέχρι την 30ή.6.2024 η δυνατότητα σε ανασφάλιστους νεφροπαθείς να προβαίνουν σε αιμοκάθαρση και σε ιδιωτικούς φορείς, παραμένει το αίτημα αυτή η δυνατότητα να αποκτήσει χαρακτήρα μόνιμο, καθώς δεν επαρκούν οι θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.