ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Διατροφή και καρκίνος μαστού: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Εκτός από την κληρονομικότητα στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής της κάθε γυναίκας παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή, που συμβάλλει στη διατήρηση του κανονικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Άλλες επιστημονικές μελέτες, που δημοσιεύονται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό lancet απέδειξαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι ηλικιακά η πιο επιρρεπής ομάδα.

Συγκεκριμένα, οι παχύσαρκες γυναίκες σε μετα-αναπααγωγική ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες με ένα υγιές βάρος.

Για την προώθηση της καλής υγείας, οι διατροφολόγοι συστήνουν τρόφιμα με βάση τη σόγια. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Από μόνα τους, ωστόσο, τα τρόφιμα σόγιας δεν φαίνεται να συμβάλουν στη μείωση του καρκίνου γενικά.

Το αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα εάν μια γυναίκα έχει χαμηλά επίπεδα φυλικού οξέος.

Μελέτες ανέφεραν ότι μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες που είχαν περισσότερα λίπη στη διατροφή τους είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Λίπη υπάρχουν στο βούτυρο, τη μαργαρίνη, στα κρέατα, σ τα ψάρια. Θυμηθείτε, ότι υπάρχουν επίσης κρυμμένα λίπη σε γλυκά, μπισκότα, κέικ και άλλα τρόφιμα που αγοράζετε έτοιμα.

Αν περιλάβετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, θα φάτε σίγουρα λιγότερο λίπος. Έτσι, θα είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Χριστίνα Ι.Μπουντούρη

Γενικός Οικογενειακός γιατρός

http://www.bountouri.gr/el

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button