Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Διατροφή στα 50: Τι να τρώτε για να σταματήσετε το χρόνο

Τι τροφές περιλαμβάνει η διατροφή στα 50 για να μπει φρένο στη γήρανση

Η διατροφή στα 50 φαίνεται πώς παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και στη διαδικασία της γήρανσης.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μείωση ή ακόμα και η πλήρης διακοπή ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας, στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση της συνολικής ευεξίας.

Νεότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciencess and Medical Sciences, αποκάλυψαν πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Διατροφή στα 50: Τροφές που επιβραδύνουν τη γήρανση

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επιβράδυνση των επιπτώσεων του χρόνου και στην διατήρηση της νεανικής όψης και λειτουργικότητας του οργανισμού. Εδώ παρουσιάζονται ορισμένες ομάδες τροφίμων που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικές:

Φυτικά Έλαια

Τα φυτικά έλαια περιέχουν σημαντικά λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, το λάδι καρύδας μπορεί να προστατεύσει από τις ρυτίδες, ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε σκουαλένιο, διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη και βελτιώνει την ελαστικότητα, συμβάλλοντας στην πρόληψη των λεπτών γραμμών και της προωρότητας της γήρανσης. Επιπλέον, το λάδι αβοκάντο βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, προάγοντας μια λαμπερή όψη.Διατροφή μετά τα 50: Τι να τρώτε

Λαχανικά

Τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά αποτελούν βασική πηγή βιταμινών (όπως Α και C), μετάλλων, φυτικών ινών και βιοδραστικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνουν τη γνωστική έκπτωση.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πηγές πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων, καθώς και από καλές, ακόρεστες λιπαρές ουσίες, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυτταρικής δομής και μειώνουν τις βλάβες από την έκθεση στον ήλιο.

Όσπρια

Τα όσπρια προσφέρουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και σύνθετους υδατάνθρακες που προάγουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την παραγωγή κολλαγόνου.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Οι ζυμωμένες τροφές παράγονται με ελεγχόμενη μικροβιακή ανάπτυξη και είναι γνωστές για τις αντιγήρανσης ιδιότητές τους. Προϊόντα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το κρασί, το ψωμί με προζύμι, περιέχουν προβιοτικά που αποκαθιστούν την εντερική μικροχλωρίδα, ενισχύοντας έτσι την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος, ενώ παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Φρούτα

Τα φρούτα, όπως η παπάγια και τα μούρα, είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, βιταμινών (Α, C, K, E) και ενζύμων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία από τις βλάβες του ήλιου.

ΠΗΓΗ: www.healthline.com

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button