ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Διαβητικό πόδι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε

Το Διαβητικό πόδι είναι μια πάθηση που οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη και αφορά την αιμάτωση του εν λόγω άκρου.

Κατ’ αυτήν το διαβητικό πόδι επηρεάζει την αρτηριακή αιμάτωση με πιθανά συνεπακόλουθα τη φλεγμονή και την αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα. Διαβάστε ΕΔΩ: Διαβητικό πόδι: Τι είναι και πως θα μειώσετε τον κίνδυνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως “διαβητικό πόδι” το πόδι ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη όταν παρουσιάζει επιπλοκές όπως: εξέλκωση, λοίμωξη των ιστών, ή περιφερική νευροπάθεια ή διαβητική αρτηριοπάθεια, εξηγεί ο Φώτης Μαρκάτης, αγγειοχειρουργός- αγγειολόγος

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα βασικότερα συμπτώματα, αυτά που θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή ώστε να ενεργήσει έτσι είναι:

Πρησμένο και ερεθισμένο πόδι.
Λείο και ερυθρό πόδι.

Φουσκάλες ή κάλοι στο πόδι.
Ξηροδερμία.

Μελανιασμένο πόδι ή και το αντίθετο, δηλαδή αποχρωματισμός του ποδιού.
Έλκος ή έλκη πόδι.
Πτώση των τριχών του ποδιού.

Πώς αντιμετωπίζεται το διαβητικό πόδι;

Η σύγχρονη αντιμετώπιση το διαβητικού ποδιού επιβάλλει αντιμετώπιση με εμπλοκή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Στην περίπτωση του διαβητικού ποδιού ο στόχος είναι η αποφυγή της επιδείνωσης και η αποσυμφόρηση των συμπτωμάτων.

Πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η καλή ρύθμιση του σακχάρου έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η συσσώρευση της αρτηριοσκληρυντικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι υπάρχουσες αρτηριακές βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με κλασικές χειρουργικές τεχνικές, είτε με τις σύγχρονες ενδαγγειακές τεχνικές, που προσφέρουν στον διαβητικό ασθενή το πλεονέκτημα των λιγότερων επιπλοκών, καθώς και του μικρότερου χρόνου νοσηλείας.

Κλασική χειρουργική αποκατάσταση: Πρόκειται για επέμβαση παράκαμψης (bypass) κατά την οποία χρησιμοποιείται φλεβικό ή συνθετικό μόσχευμα με στόχο την επαναιμάτωση και τη διάσωση του άκρου. Εναλλακτικά, το διαβητικό πόδι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την σύγχρονη ενδαγγειακή τεχνολογία. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που, δεδομένης της γενικότερα επιβαρυμένης υγείας των διαβητικών ασθενών, υπερτερεί της κλασικής αποκατάστασης στις περιπτώσεις εκείνες όπου μπορεί να εφαρμοστεί για ανατομικούς ή άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με την παθογένεια του διαβήτη.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι τόσο η πρόληψη όσο και η θεραπεία του διαβητικού ποδιού, πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για τον διαβητικό ασθενή, καθώς τα ποσοστά ακρωτηριασμού είναι δυστυχώς ιδιαιτέρως αυξημένα για τους ασθενείς αυτούς. Ζωτικής σημασίας επομένως είναι η εκπαίδευση του ασθενούς και η παρακολούθηση από τον αγγειοχειρουργό.

Προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι η κλινική εξέταση, πάντα από τον αγγειοχειρουργό και η οργάνωση ενός στρατηγικού διαγνωστικού και θεραπευτικού πλάνου προσαρμοσμένου στον ασθενή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button