ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Διαβήτης: Οι επιπτώσεις στη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι καθώς αυξάνονται οι πάσχοντες από τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη, αυξάνονται και τα περιστατικά υπογονιμότητας, κυρίως σε ασθενείς με αρρύθμιστα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) ή/και πολλά έτη νόσου.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ασθένεια που προσβάλλει το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα και συσχετίζεται με μεταβολικές διαταραχές που προκαλούν προβλήματα σε πολλά ζωτικά όργανα, όπως στα μάτια, τα νεύρα, τους νεφρούς και τα αγγεία», λέει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc

Έτσι, οι άνδρες με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα όπως η παλίνδρομη εκσπερμάτιση και η στυτική δυσλειτουργία.

Επίσης έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα απ’ ό,τι οι υγιείς συνομήλικοί τους.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι σε περίπτωση αντίστασης ή ανεπάρκειας ινσουλίνης, η μορφολογία πολλών σπερματοζωαρίων είναι παθολογική, με συνέπεια να εμποδίζεται η είσοδός τους στο ωάριο και κατ’ επέκταση η γονιμοποίηση.

Ειδικά στους παχύσαρκους άνδρες ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να διαταράξει και τη λειτουργία των όρχεων..

Στις γυναίκες με διαβήτη τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι αυξημένα.

Γυναικεία υπογονιμότητα

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για γυναικεία υπογονιμότητα που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι:

* Οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου (η γυναίκα μπορεί να έχει ολιγομηνόρροια, δηλαδή έμμηνο ρύση σε αραιά χρονικά διαστήματα, ή αμηνόρροια, δηλαδή να μην έχει έμμηνο ρύση για αρκετούς συνεχόμενους μήνες).

* Η μείωση της αναπαραγωγικής περιόδου της ζωής (καθυστερημένη ή όψιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως και πρόωρη εμμηνόπαυση).

* Ο υπερανδρογονισμός (αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών του φύλου, που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων και εμποδίζουν την ωορρηξία).

* Η αυτοανοσία (είναι πιθανότερη η υπογονιμότητα στις διαβητικές γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto και αντιωοθηκικά αυτοαντισώματα).

* Η σεξουαλική δυσλειτουργία.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button