Διαβήτης – Όραση: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μάτια
Ο Διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην όραση
Ο διαβήτης ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που δεν ρυθμίζεται μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή αλλά και την όραση των πασχόντων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαβήτης και συγκεκριμένα η διαβητική αμφιβληστοειδοπάθεια παραμένει ο κύριος λόγος απώλειας όρασης σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών στα κράτη με προηγμένες υπηρεσίες υγείας!
Πως ο διαβήτης απειλεί την όραση
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.
Ο κίνδυνος είναι επίσης μεγαλύτερος στους ασθενείς που δεν ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους, καθώς και σε όσους έχουν συνοδά προβλήματα (π.χ. καπνίζουν, έχουν αυξημένη χοληστερόλη ή/και κυρίως έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση).
Περίπου 1 στους 3 πάσχοντες από διαβήτη ηλικίας άνω των 40 ετών έχουν ενδείξεις της οφθαλμοπάθειας αυτής.
Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν πρόωρο καταρράκτη, δηλαδή πριν την ηλικία των 70 ετών περίπου, που είναι η συνήθης ηλικία εκδήλωσής του στην Ελλάδα
Οι έγκυες που έπασχαν ήδη από διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ο πιο συχνός λόγος διπλωπίας στη χώρα μας (μετά την θυρεοειδοπάθεια) είναι ο διαβήτης, κυρίως σε συνδυασμό με υπέρταση.
Όπως υποστηρίζει o δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, δρ Κανελλόπουλος η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πιο συχνή οφθαλμική επιπλοκλή του διαβήτη ενώ αρκετά συχνά προκαλείται καταρράκτης και γλαύκωμα. Ύψιστη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αμφιβληστροειδοπάθειας, καθώς μπορεί να μειώσει μέχρι και 95% τον κίνδυνο τύφλωσης εξαιτίας της.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών διαδραματίζουν οι γνώσεις του χειρουργού-οφθαλμίατρου στην ανατομική χειρουργική του ματιού. Κάθε ασθενής πρέπει να υφίσταται προσεκτικό έλεγχο και φυσικά με την δική του συμμετοχή και την άριστη συνεργασία του διαβητολόγου με τον χειρουργό-οφθαλμίατρο μπορούν να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.
Δεδομένου ότι τα προβλήματα που προκαλεί ο διαβήτης στην όραση πολύ συχνά εμφανίζονται στην αρχή της νόσου, οι ασθενείς δεν πρέπει να παραλείπουν τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ώστε να προφυλάσσουν την οφθαλμική τους υγεία» καταλήγει ο ειδικός.