ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Διαβήτης: Πώς επηρεάζει τα δόντια

Οι μισοί πάσχοντες από διαβήτη θα παρουσιάσουν οδοντικά προβλήματα μία φορά στη ζωή τους

Ο διαβήτης έχει συνέπειες σε όλο το σώμα, αλλά μία από τις λιγότερο γνωστές είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.

Ακόμα και η ουλίτιδα είναι δύο φορές πιθανότερο να εκδηλωθεί σε έναν πάσχοντα από διαβήτη, απ’ ό,τι σε έναν υγιή συνομήλικό του, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Και σαν να μην ήταν αρκετά όλ’ αυτά, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς γύρω από τα δόντια (περιοδόντιο), με συνέπεια εκτόπιση και κακή σύγκλειση των δοντιών ή, σε ακραίες περιπτώσεις, καταστροφή του περιοδοντίου.
«Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν αναφέρει ότι περισσότερο από το 5% των ασθενών που απευθύνονται στους οδοντιάτρους με επείγοντα οδοντικά προβλήματα πάσχουν από διαβήτη», λέει η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων

«Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το 4% των ασθενών με διαβήτη μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι πάσχουν από αυτόν κατά τη διάρκεια οδοντιατρικής αξιολόγησης οδοντικών και ορθοδοντικών επιπλοκών που έχει προκαλέσει το αυξημένο σάκχαρο».

Τι μπορεί να κάνουν οι ασθενείς με διαβήτη;

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας συνιστά να γίνεται προληπτικός έλεγχος των δοντιών αμέσως μετά τη διάγνωση του διαβήτη. Ο έλεγχος πρέπει να είναι τακτικός και επαναλαμβανόμενος. Εάν διαπιστωθεί ουλίτιδα, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται αμέσως στην κατάλληλη θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστεί.

Και αν έχει προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, πρέπει να τα διορθώσει γιατί θα συνεχίζουν να επιδεινώνονται εξαιτίας της απώλειας στήριξης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button