ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Διαβήτης: Τι να προσέχουν οι ασθενείς το καλοκαίρι

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 είναι σε επιφυλακή το καλοκαίρι και ειδικά τις ζεστές μέρες που η θερμοκρασία «χτυπάει κόκκινο»! Οι τιμές σακχάρου στο αίμα ανεβοκατεβαίνουν, οι συσκευές έκχυσης ινσουλίνης μπορεί να απορρυθμιστούν κάτω από τον καυτό ήλιο, οι μετρητές σακχάρου και τα αναλώσιμα υλικά επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και γενικά όσοι ζουν με διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να απολαύσουν με ασφάλεια τις χαρές του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει η αγαπημένη εποχή των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες των εξειδικευμένων ιατρών συνεργατών της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη και του JDRF.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 είναι περισσότερο ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας διότι λόγω της αφυδάτωσης και της προσπάθειας του οργανισμού να διατηρήσει μία φυσιολογική θερμοκρασία σώματος, επιταχύνεται η απορρόφηση ινσουλίνης και αυξάνεται ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας.

«Τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 δεν χρειάζεται να στερούνται τίποτα την περίοδο του καλοκαιριού, απλά χρειάζεται να προσέχουν λίγο περισσότερο λόγω αυξημένης δραστηριότητας και κατανάλωσης αγαπημένων τροφών, όπως παγωτά, γρανίτες κ.λπ.», τονίζει η πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ν.Δ. κα Σοφία Μανέα.

Οι βασικές οδηγίες:

Καταπολεμήστε την αφυδάτωση με πολύ νερό

Ο ζεστός καιρός αφυδατώνει τον οργανισμό, κάτι που οδηγεί σε αυξομείωση των τιμών του σακχάρου, λόγω της μειωμένης ροής του αίματος μέσω των νεφρών.

Φροντίστε να πίνετε νερό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πριν ακόμα αισθανθείτε δίψα.

Συχνός έλεγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Ελέγχετε συχνά μέσα στην ημέρα τις τιμές σακχάρου στο αίμα, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστες μεταβολές.

Προστασία των αναλώσιμων υλικών του διαβήτη και των αντλιών ινσουλίνης

Η αντλία ινσουλίνης πρέπει να είναι προστατευμένη από τον ήλιο και η ινσουλίνη να είναι στη συνιστώμενη θερμοκρασία.

Η αντλία ινσουλίνης είναι αδιάβροχη, αλλά καλό είναι να αφαιρείται πριν το κολύμπι και να προστατεύεται σε τσάντα κάτω από την ομπρέλα.

Αν το παιδί θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από την αντλία ινσουλίνης, συζητήστε με τον γιατρό τις επιλογές που υπάρχουν.

Για όσους χρησιμοποιούν πένα ινσουλίνης τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουν μαζί τους μια παγοκύστη ή ψυγειάκι για την φύλαξή της. Αυτονόητο είναι ότι η πένα ινσουλίνης δεν θα πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο.

Ο μετρητής σακχάρου όπως και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου επηρεάζονται από τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες. Κρατήστε τα λοιπόν σε σκιερό και σχετικά δροσερό μέρος, αλλά μην τα βάλετε στο ψυγείο γιατί επηρεάζονται και από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία για τον μετρητή ή τις ταινίες σακχάρου είναι 18 έως 30 βαθμοί Κελσίου.

Προσοχή στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη αλλοιώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Φροντίστε να τη διατηρείτε δροσερή και να αλλάζετε τακτικά την ινσουλίνη στην αντλία ή την πένα.

Πρόγραμμα διατροφής και σνακ

Η διατήρηση του διατροφικού προγράμματος είναι ύψιστης σημασίας, ακόμα και όταν θέλετε να κολυμπήσετε ή να πάτε εκδρομή. Σε περίπτωση ταξιδιού, φροντίστε να έχετε διπλάσια ποσότητα από σνακ ή μικρογεύματα απ’ ότι συνήθως.

Γυμναστική τις κατάλληλες ώρες

Προγραμματίστε την σωματική άσκηση τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Δεν συνιστάται η σωματική άσκηση τις ζεστές μέρες ή ώρες.

Εφαρμόστε αντηλιακό

Όλοι πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, αλλά όταν υπάρχει διαβήτης τύπου 1 υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

Ποτέ ξυπόλητοι

Το περπάτημα σε καυτή άμμο, χωρίς σαγιονάρες, θα πρέπει να αποφεύγεται, λόγω πιθανού τραύματος ή ακόμα και εγκαύματος στα πόδια. Η άμμος μπορεί να κρύβει αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένα γυαλιά, ξυλαράκια, κοχύλια, κ.λπ. με άμεσο κίνδυνο τον τραυματισμό του ποδιού.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button