ΔιαβήτηςΕιδήσεις Υγείας

Διαβήτης: Το ρόφημα σύμμαχος που μειώνει τον κίνδυνο

Ο διαβήτης είναι το πιο συχνό μεταβολικό σύνδρομο που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στους πάσχοντες.

Ο διαβήτης φαίνεται ότι αποτελεί μάστιγα του 21ου αιώνα και οι ειδικοί αναζητούν τρόπους για να μειωθεί ο κίνδυνος.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν μαύρο καφέ είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για κάθε επιπλέον φλιτζάνι που κατανάλωναν καθημερινά.

Βέβαια στην περίπτωση που κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα προτίμησαν να προσθέσουν ζάχαρη είδαν αυτό το όφελος να μειώνεται κατά το ήμισυ – ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ήταν μόλις 5% χαμηλότερος ανά φλιτζάνι καφέ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ πώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι λάτρεις του καφέ τείνουν να παίρνουν λιγότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου, κάτι που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Η καφεΐνη και οι φυτικές ενώσεις που περιέχει ο καφές μπορεί επίσης να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονήΤις στο σώμα, η οποία σχετίζεται με τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης βάρους.

Διαβήτης: Τι είπε ο επικεφαλής της έρευνας

Ο διαβήτης και τρόποι αντιμετώπισης

Ο δρ Ματίας Χεν, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan, δήλωσε: «Η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, αλλά η προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών μειώνει σημαντικά αυτά τα οφέλη».

«Αυτές οι διαφορές στα μοτίβα κατανάλωσης καφέ μάς έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τις πιθανές επιδράσεις του στην υγεία. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του καφέ, σκεφτείτε να τον καταναλώνετε χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες νοσηλεύτριες και άνδρες επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες μελέτες υγείας στις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση καφέ κάθε τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο ενός διατροφικού ερωτηματολογίου.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την κατάστασή τους υγείας κάθε δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του εάν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για έως και 34 χρόνια, και 13.281 άτομα ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει εάν τα πρόσθετα στον καφέ -ζάχαρη, γάλα, τεχνητά γλυκαντικά και φυτικά υποκατάστατα γάλακτος- μειώνουν την προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στον διαβήτη τύπου 2.

Έως και 60% των συμμετεχόντων στις τρεις μελέτες έβαζαν κάποιο πρόσθετο στον καφέ τους καθημερινά, ενώ έως 42% προσέθεταν ζάχαρη.

Το γάλα στον καφέ δεν βρέθηκε να έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος δεν είχαν σημαντική επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν αρκετοί συμμετέχοντες που τα χρησιμοποιούσαν, ώστε να εντοπιστεί σαφής σύνδεση με τον διαβήτη.

Κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλωνόταν καθημερινά -είτε ήταν κανονικός είτε ντεκαφεϊνέ- μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 10%, αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Ωστόσο, αυτή η μείωση μειώθηκε σημαντικά στο 5% όταν προστίθετο ζάχαρη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόσθετη ζάχαρη ενδέχεται να ξεπερνά ένα κρίσιμο όριο, επηρεάζοντας ουσιαστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button