Διαβήτης τύπου 1: Τα 3 τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο στα παιδιά
Ο διαβήτης τύπου 1 φαίνεται ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε όσους καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές
Ο διαβήτης τύπου 1 αντιπροσωπεύει το 5-10 % των ατόμων που πάσχουν από την πάθηση/
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές στη Φινλανδία, και αναφέρεται από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως οι μπανάνες, η βρώμη και το γιαούρτι, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά με γενετική προδιάθεση. Αντίθετα, φρούτα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και λαχανικά όπως το μπρόκολο φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Σούβι Βίρτανεν και την ομάδα της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας, αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες 5.674 παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.
Μεταξύ αυτών, τα 94 παιδιά εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1, ενώ άλλα 206 ανέπτυξαν αυτοανοσία στα παγκρεατικά νησίδια, που τα έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν αργότερα.
Η μελέτη κατέγραψε 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερες μπανάνες, προϊόντα βρώμης και σίκαλης είχαν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Ενώ ορισμένα από τα τρόφιμα θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η έρευνα προκάλεσε σύγχυση στους γονείς.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι τα φρούτα όπως οι φράουλες και τα μούρα προσφέρουν προστατευτικές ιδιότητες, καθώς τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα από αυτά εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.
Ωστόσο, η Βίρτανεν τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν διατροφικές συστάσεις βασισμένες σε αυτά τα δεδομένα, ειδικά για βρέφη και νήπια.