Ειδήσεις Υγείας

Δημήτρης Δέμος: «Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα»

Τι ανακοίνωσε ο Δημήτρης Δέμος για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Εκτενής αναφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έκανε ο Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος, Demo SA Pharmaceuticals, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.)μιλώντας στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία”.

Όπως τόνισε «έως το 2026 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ με τη δημιουργία 16 ερευνητικών κέντρων και 13 νέων εργοστασίων» ανέφερε, τονίζοντας ότι «Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι βάζουν 600 εκατομμύρια ευρώ από τις δικές τους τσέπες, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα». Σημείωσε επίσης ότι στη φαρμακοβιομηχανία «υπάρχει μεγάλο γεωγραφικό αποτύπωμα. Όλη η Ελλάδα βλέπει μια φαρμακοβιομηχανία στον τόπο της».

Όπως εξήγησε στην Ελλάδα λειτούργησε «η λογική του ελατηρίου» μετά το 2019, όταν η σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας ανέδειξε την ανάγκη για αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και για επέκταση της παραγωγής.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «για να είμαστε κερδοφόροι πρέπει να προχωρήσουμε σε αύξηση των τεμαχίων και να κάνουμε επενδύσεις σε παραγωγικό εξοπλισμό». Αναφερόμενος στην παραγωγή πρώτων υλών στο εργοστάσιο της DEMO στην Τρίπολη ανέφερε ότι είναι «ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται» καθώς τώρα το σύνολο της Ευρώπης προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή πρώτων υλών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.O Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly

Την κρίσιμη σημασία και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη κλινικών μελετών στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pharmaserve-Lilly. «Η φύση της κλινικής έρευνας είναι να εξάγει δεδομένα και υπηρεσίες με τεράστια προστιθέμενη αξία» τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, στην Ευρώπη επενδύονται κάθε χρόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ για κλινικές έρευνες. Το ποσό που θα αντιστοιχούσε στην Ελλάδα θα ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ, όμως στην πραγματικότητα σήμερα γίνονται επενδύσεις που φτάνουν το πολύ στα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι μια παγκόσμια ανταγωνιστική διαδικασία» τόνισε περαιτέρω και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει η ΗΔΙΚΑ. «Η βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ είναι από τις καλύτερες του κόσμου, αλλά δεν αξιοποιείται. Δεν δημοσιεύουμε τίποτα από τα δεδομένα της. Αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να εμφανιστούμε ως σοβαρός παίκτης στον παγκόσμιο χάρτη προσέλκυσης επενδύσεων κλινικών μελετών».

Το μέλλον θα φέρει τεράστιες δαπάνες στον τομέα της υγείας τόνισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Θα ζούμε περισσότερο και οι ασθένειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πιο προσωποποιημένο τρόπο, άρα αναπόφευκτα μεγάλο μέρος των δημοσίων δαπανών θα γίνονται για την υγεία» ανέφερε. «Θα είναι τεράστιο λάθος να μείνουμε εκτός της παραγωγής. Ακόμα και αν δεν είμαστε στην αιχμή της τεχνολογίας, θα πρέπει να είμαστε κοντά στην αιχμή, διαφορετικά θα χάσουμε την ευκαιρία», προειδοποίησε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί από 5 έως 8 φορές.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button