ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διοικητές ΥΠΕ: Λήγουν σήμερα οι ενστάσεις στο ΑΣΕΠ – Τι ακολουθεί

Με τον υπάρχοντα νόμο Κεραμέως θα επιλεγούν οι νέοι Διοικητές ΥΠΕ παρά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ΑΣΕΠ

Μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώκει να αλλάξει άμεσα το ΑΣΕΠ ώστε να επισπεύδονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο, όμως οι Διοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών) θα διοριστούν με τον υπάρχοντα νόμο Κεραμέως.

Σήμερα πάντως λήγουν οι ενστάσεις που μπορούν να υποβάλλουν οι υποψήφιοι στο ΑΣΕΠ εφόσον έχουν αντιρρήσεις για τη μοριοδότηση τους μετά και τις γραπτές εξετάσεις, αλλά και τον έλεγχο των πιστοποιητικών και των εγγράφων που έχουν καταθέσει.

Οι ενστάσεις από τους υποψηφίους Διοικητές ΥΠΕ

Ειδικότερα οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ενστάσεων έως και σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 και ώρα 14:00 αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μετά από αυτή την ημερομηνία, το ΑΣΕΠ θα επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ενώ θα χρειαστεί και αρκετό χρόνο, για να εξετάσει ενδελεχώς όλες τις ενστάσεις, που θα υποβληθούν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αρκετοί είναι εκείνοι οι υποψήφιοι που υπέβαλαν ήδη ενστάσεις, καθώς αμφισβητούν τη διαδικασία αλλά και για το αν έχουν ακολουθηθεί αξιοκρατικές μοριοδοτήσεις.

Μόλις ολοκληρωθούν οι ενστάσεις και προκύψουν οι οριστικές «επτάδες», οι υποψήφιοι με τις υψηλότερες βαθμολογίες θα κληθούν σε προσωπική συνέντευξη.

Όπως ορίζει η διαδικασία, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να καταρτιστεί πίνακας με τους τρεις επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση, ο οποίος θα σταλεί στον υπουργό Υγείας προκειμένου να επιλέξει τον Διοικητή ΥΠΕ, που ο ίδιος επιθυμεί.

Βέβαια με βάση τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων στο HealthReport.gr, η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουλίου.

Αλλαγές στο ΑΣΕΠ

Η διαδικασία πάντως για την επιλογή των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και των Διοικητών των Νοσοκομείων είναι η επιτομή των καθυστερήσεων που ακολουθούνται από το ΑΣΕΠ προκειμένου να ελεγχθούν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δικαιολογητικά.

Μέσω ΑΣΕΠ οι Διοικητές ΥΠΕ

Πιθανώς και γι’ αυτό η κυβέρνηση να επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ ώστε να επισπεύδονται οι διαδικασίες και οι προσλήψεις στα νοσοκομεία να γίνονται άμεσα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν εξάλλου και ένας από τους βασικούς λόγους που ο πρωθυπουργός αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν να προωθήσουν αλλαγές στη λειτουργία του φορέα, καθώς οι καθυστερήσεις που καταγράφονται ειδικά στην πρόσληψη νοσηλευτών και υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγικές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απαιτούνται χρόνια για να αναλάβει θέση ένας νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο, ενώ σήμερα είναι ακόμη σε εκκρεμότητα διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί πριν από τρία χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές στον ΑΣΕΠ έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, αμέσως μετά την μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας.

Η ίδια υπουργός νομοθέτησε την επιλογή των στελεχών του ΕΣΥ μέσα από το ΑΣΕΠ, μία διαδικασία που και αυτή αποδεικνύεται χρονοβόρα, ενώ ο νόμος της έβρισκε αντιθέτους πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button