ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διοικητές ΥΠΕ: Τέλη Ιουλίου οι διορισμοί τους –  Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Οι νέοι Διοικητές ΥΠΕ αναμένεται να διοριστούν το αργότερο μέχρι τέλη Ιουλίου

Οι Διοικητές ΥΠΕ αναλαμβάνουν καθήκοντα τέλη Ιουλίου ενώ οι νέοι διοικητές νοσοκομείων θα διορισθούν μέχρι τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή προωθούνται σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και στην οργάνωση το ΕΣΥ με το υπουργείο Υγείας να προωθεί μεταφορά αρμοδιοτήτων στις ΥΠΕ, χωρίς  όμως να προκρίνεται αλλαγή νομικής μορφής των νοσοκομείων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο συνέδριο 15ο Pharma and Health Conference τονίζοντας ότι το πλάνο της κυβέρνησης στοχεύει σε καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ΥΠΕ και πάνω από αυτές θα βρίσκεται άλλο σώμα, που θα ελέγχει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Σχετικές αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στις ΥΠΕ από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, ο υφυπουργός αποσαφήνισε ότι η αλλαγή νομικής μορφής των νοσοκομείων δεν είναι σε προτεραιότητα για το Υπουργείο, καθώς κρίνεται ότι οι υγειονομικές μονάδες έχουν ήδη αποκτήσει ευελιξία.

Υπογραφή Σύμβασης παραχώρησης 150 στρεμμάτων για την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Άμεσες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ

Ο Νικόλαος Πολύζος, καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΔΠΘ εξήγησε ότι χρειαζόμαστε άμεσα παρεμβάσεις στη διοίκηση και οργάνωση των νοσοκομείων με σκοπό την ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των δομών υγείας. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να έχει μόνο στρατηγικό ρόλο. Τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστεί νέο βαθμολόγιο -μισθολόγιο μόνο για τους υγειονομικούς, που θα περιλαμβάνει τους 100.000 εργαζόμενους στο ΕΣΥ και θα πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο, να έχουν διαφορετικά κίνητρα, να αξιολογούνται και να παίρνουν τα μπόνους.

Για το μοντέλο των ΥΠΕ ο κ. Φώτης Σερέτης Διοικητής 5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΑΠΥ τόνισε «εάν δεν υπήρχαν οι ΥΠΕ κανένα από τα καταστροφικά φαινόμενα δεν θα είχε αντιμετωπιστεί όπως έπρεπε». Ο διοικητής ανάφερε ότι υπήρχε σχεδιασμός για τον συντονισμό στην πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία, ο οποίος εάν εξέλειπε κάθε νοσοκομείο θα στρεφόταν γύρω από τον εαυτό του.

Σχετικά με τις επιπλέον αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να ασκηθούν από τις ΥΠΕ, ο κ. Σερέτης εκτίμησε ότι οι ΥΠΕ θα μπορούσαν να βλέπουν αδυναμίες και να δρουν ενισχυτικά ή και να ασκούν περισσότερο έλεγχο (όχι εποπτεία) στις αποφάσεις των διοικήσεων νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με τα Κέντρα Υγείας.

Σε τροχιά αποτελεσματικής αλλαγής έχουν μπει τα οικονομικά της Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, PhD(c), πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.) ο οποίος υπενθύμισε ότι από την 21 Δεκέμβρη του 2023 είναι ενταγμένα όλα τα νοσοκομεία στο σύστημα του ΚΕΤΕΚΝΥ. Στη τελική φάση είναι η 3η και η 7η και ήδη πρόταση τιμή βάσης έχει κατατεθεί από το ΚΕΤΕΚΝΥ στο Υπουργείο Οικονομικών για όλες τις ΥΠΕ.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το νέο έτος θα βασίζονται στα DRG, τα ΚΕΝ έχουν εγκαταλειφθεί. Τα DRG περιλαμβάνουν τώρα το μισθολογικό κόστος, αλλά στο τέλος γίνεται μια απογείωση. Για τα ιδιωτικά νοσοκομεία έγινε τεράστια προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρόπουλο με ήδη τρεις μεγάλες κλινικές έχουν μπει στο σύστημα μέχρι τέλος μήνα θα μπουν άλλες πέντε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξεκινούν την Παρασκευή οι πρώτες συνεντεύξεις για τους υποψήφιους Διοικητές ΥΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button