ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Διορισμοί εξπρές γιατρών στα νοσοκομεία – Τι προβλέπει τροπολογία για όσους δίνουν εξετάσεις ειδικότητας

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη

Μειώνεται ο χρόνος για τις διαδικασίες ώστε να επιταχυνθεί ο διορισμός των γιατρών στο ΕΣΥ, αφού με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «κουρεύεται» ο χρόνος για ενστάσεις ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε γιατρούς που έχουν ολοκληρώσει το αγροτικό τους να δίνουν εξετάσεις για την ειδικότητα σε ταχύτερο χρόνο.

Ένα ζήτημα που αποτελούσε αίτημα του ιατρικού κόσμου, καθώς πολλοί νέοι γιατροί έχαναν την εξεταστική και συνεπώς καθυστερούσαν να αναλάβουν θέσεις στο σύστημα υγείας.

Η τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, προβλέπει ότι μειώνεται ο χρόνος από 7 ημέρες σε 2 για την υποβολή ένστασης κατά της μοριοδότησης και του πίνακα κατάταξης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η προθεσμία σε 2 ημέρες από 5 που ισχύει σήμερα για τη δήλωση της θέσης προτίμησης ή της αποδοχής θέσης.

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr είχε διαπιστωθεί ότι πολλοί νέοι γιατροί που δεν αποδέχονταν τελικά τον διορισμό τους, το δήλωναν τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναπροκήρυξη της θέσης. Κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα με την ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Οι εξετάσεις ειδικότητας

Στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται ακόμη ότι οι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό), μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης τίτλου ειδικότητας με απλή υπεύθυνη δήλωση, ανεξαρτήτως από το αν τους έχει χορηγηθεί σχετική βεβαίωση την οποία θα υποχρεούνται να προσκομίσουν εάν τους απονεμηθεί ο τίτλος (μετά τις εξετάσεις). Η ρύθμιση αφορά τόσο γιατρούς ελληνικής υπηκοότητας όσο και κοινοτικούς υπηκόους.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button